Ці слова хмельницького міського голови Олександра Симчишина, сказані на відкритті науково-практичної конференції «Народний Рух України на Хмельниччині: становлення, діяльність, розбудова», яка відбулася в рамках святкування Дня міста, якнайточніше відображають те, що зараз відбувається в Україні.

Бо й справді, не вивчивши уроків минулого, ми ризикуємо повторити помилки наших предків, які не змогли відстояти незалежність України ні в ХVII столітті після визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького, ні у столітті ХХ після розпаду Російської і Австро- Угорської імперій, і, натомість, втратили й державність. Саме про це говорили у своїх доповідях доктор історичних наук, професор Володимир Сергійчук (м. Київ), кандидат історичних наук, доцент Віктор Адамський, кандидат історичних наук Валерій Кундельський, доктор історичних наук, професор Микола Кабачинський. На думку і доповідачів, і тих рухівців, котрі 30 років тому ризикували свободою і своєю, і своїх рідних, Народний Рух України свою історичну місію виконав, здобувши незалежність України.
Для відзначення активних учасників національно-визвольного руху Хмельницька міська рада заснувала почесний нагрудний знак «Борцям за незалежність України. ХХ ст.», який на конференції Олександр Симчишин вручив великій групі активістів. На жаль, багатьох нагороджених сьогодні вже немає серед живих.
На конференції відбулася і своєрідна презентація публіцистично-документальної книги «Народний Рух. До 30-річчя НРУ: становлення, діяльність, розбудова», яку впорядкував і видав Лев Бірюк. Видання містить архівні документи і матеріали про зародження і становлення організацій Народного Руху в області загалом та у Хмельницькому зокрема. А ще спогади учасників тих, уже далеких подій, які нині стали частиною історії нашої держави. Вміщені на її сторінках і публікації з рухівських газет та багато світлин, на яких зафіксовані події дев’яностих років минулого століття.
У конференції взяли участь науковці, майбутні вчителі історії та небайдужі хмельничани. І, звичайно ж, колишні активні члени НРУ, які з’їхалися до Хмельницького з різних областей України, а Микола Чабан – навіть з Португалії, де проживає уже понад два десятиліття. Але навіть там, на чужині, не втратив рухівського гарту. Так, він повідомив, що два тижні тому в Лісабоні відкрито пам’ятник Тарасові Шевченкові, споруджений на кошти українців, які проживають в Португалії.