З 1 липня 2020 року буде запроваджено кримінальну відповідальність за водіння автомобілем у нетверезому стані. Передбачалося, що Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих кримінальних правопорушень» (про кримінальну відповідальність за керування транспортними засобами у стані сп’яніння) мав набрати чинність уже 1 січня. Однак дію цього закону відтерміновано на 6 місяців.

Поки що до 1 липня керування транспортними засобами з ознаками алкогольного чи наркотичного сп’яніння залишається адміністративним правопорушенням, згідно зі статтею 130 КУпАП.
– Санкція статті передбачає накладення стягнення на водія у вигляді штрафу в розмірі 10200 гривень із позбавленням права керування транспортними засобами на 1 рік, — пояснює т. в. о. старшого інспектора прес-служби управління патрульної поліції у Хмельницькій області Роксолана Вавренюк. — За повторення протягом року правопорушення штраф становить уже 20400 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на 3 роки. Якщо ж водія затримують у стані алкогольного сп’яніння двічі повторно протягом року, на нього накладається штраф у розмірі 40800 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на 10 років. Четверта частина цієї статті передбачає відповідальність за вживання водієм транспортного засобу після ДТП алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі, або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського. В цьому випадку на водія накладається штраф у розмірі 20400 гривень або адміністративний арешт на строк 15 діб з позбавленням права керування транспортними засобами на 3 роки.
Ось такі санкції застосовуються до правопорушників нині.
З першого липня 2020-го Кримінальний кодекс України доповниться статтею 286-1 (Керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під виливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції). Порушення статті буде каратися штрафом від 1 до 2 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000 — 34000 гривень) з позбавленням права керувати автотранспортним засобом терміном до трьох років.
Повторне правопорушення каратиметься штрафом у розмірі 3 тисяч неоподатковуваних доходів громадян (51000 гривень) з позбавленням права керувати транспортним засобом від двох до трьох років.
Допустимою нормою алкоголю в крові є 0.2 проміле. Скільки можна випити, аби отримати такий результат? Це питання цікавить багатьох водіїв. Однак чітку відповідь на нього дати важко. Не можна сказати, приміром, що після випитої пляшки пива чи 150 мл коньяку рівень алкоголю у вашій крові становитиме стільки-то проміле. Адже тих самих 0,2 проміле у крові у кожного з нас з’являються після різної кількості спожитого спиртного. І залежить це від багатьох чинників: ваги, статі, фізичного стану, вживання їжі тощо. Тож фахівці застерігають: немає точної цифри, для кожного вона індивідуальна.
Тим часом водіння напідпитку і надалі залишається однією з головних причин дорожньо-транспортних пригод. Лише у нашій області, каже Роксолана Вавренюк, за 2019 рік патрульними задокументовано 1344 водії, які керували транспортними засобами з ознаками сп’яніння, переважна більшість із них скоїла правопорушення вперше протягом року.
У Хмельницькій області протягом 2019 року зафіксовано 1915 ДТП, у яких 130 водіїв перебували з ознаками сп’яніння. У 315 ДТП постраждали люди (у 8 водіїв виявлено ознаки сп’яніння). У результаті керування напідпитку в дорожньо-транспортних пригодах травмувалося 8 осіб та ще 2 людини загинуло.
Фахівці вважають, що криміналізація такого правопорушення, як керування транспортним засобом у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, сприятиме підвищенню дисципліни учасників дорожнього руху, позитивно вплине на свідомість та законослухняність водіїв. Як наслідок, зменшиться кількість дорожньо-транспортних пригод, учасниками яких є водії напідпитку.
Мені цікаво, чи вірять у це пішоходи і самі водії?