Вогнеборцям області щодня доводиться вступати у боротьбу з пожежами, наслідки яких непередбачувані.

Заклики не підпалювати траву, сухий очерет, не розводити вогнища у лісах, схоже, пролітають повз вуха тих, хто свідомо запалює сірник у цих місцях.
Коли в селі Притулівка Дунаєвецького району помітили, як зайнялося поле і вогонь безперешкодно добирається до лісу, відразу зателефонували в 12-ту пожежно-рятувальну частину в Дунаївцях. Пожежники району добиралися на місце, а хлопці з добровільної дружини у складі Ігоря Твердохліба, Віктора Брилінського, Анатолія Грача вже використали 500-літрову діжку води для гасіння і поїхали поповнювати її запаси.
— Горіла частина поля перед лісосмугою, до якої все ближче підбирався вогонь. Сухе листя під деревами могло посприяти дуже швидкому його поширенню, — розповідає пожежник Андрій Буднік із Дунаєвець. — На схилах, у каньйоні, також стелився дим, від підпаленої трави займалися і верби.
Ліквідувати вогонь місцевим та районним вогнеборцям допомагав і лісник Олег Тропарчук, переживаючи разом із усіма, щоб не перекинувся він до лісу.
— Просимо людей, роз’яснюємо, що вогонь може завдати дуже великої біди, а паліїв не меншає. Відомо ж, якщо горить трава, то згорає й верхній шар ґрунту, таким чином знищується його родючість. А ще ж в полях, у лісах, у високій траві, в листі — кубельця, гнізда новонароджених звірят, птахів. Вогонь спалює їх живцем. Серце рветься, коли бачимо обвуглені тіла зайченят, лебедів в очереті. Тож у тих, хто підпалює суху траву, листя, немає ні розуму, ні душі, — каже Олег Вікторович.
— Якби вогонь пішов у ліс, зайнялися б і хати у Притулівці, — коментує староста Василь Глупак. — Завдяки оперативним діям добровільної дружини і районних пожежників вогонь вдалося загасити, та він спалив майже чотири гектари площі.
А вже наступного дня рятувальники району приборкували вогонь у Малому Жванчику. Щоправда, тут полум’я перекинулося на дві господарські будівлі та повністю знищило їх. За тим — знову виклик — вже в Пільний Мукарів.
— Весна цього року дуже неспокійна, трапляється, виїжджають пожежні бригади по кілька разів на день, — розповідає начальник Дунаєвецького районного сектору ГУДСНС у Хмельницькій області, полковник служби цивільного захисту Віктор Іванюк. — На жаль, громадяни не розуміють, що вогонь завдає непоправної шкоди.
Варто додати, що пожежники Хмельниччини у ті ж вихідні ліквідували 41 пожежу,  вогнем було спалено 75 гектарів площ. Низька свідомість, необдуманість, безпечність призводять до трагедії, яка може торкнутися кожного.