Гори негабаритного сміття, що не вміщується в баки час від часу з’являються поруч сміттєвих майданчиків міст, але тепер вони не мають виникати.

У Хмельницькому запрацював муніципальний Центр управління відходами. Тепер кожен мешканець зможе безкоштовно привезти відходи для їх подальшої переробки чи утилізації. Меблі, будівельні відходи, зелень, одяг, побутову техніку, папір, ПЕТ-пляшки, пластик, поліетилен, скло, габаритну упаковку, метал, небезпечні або змішані відходи хмельничани мають звозити сюди аби не захаращувати обласний центр.

– Якщо з переробкою паперу, ПЕТ, та інших відходів все більш-менш зрозуміло, то що робитимемо з рештою? – Розповідає міський голова Олександр Симчишин. – Наприклад старі меблі, які сюди привезуть, пропонуватимемо безкоштовно забрати людям, котрим вони потрібні, одяг передаватимемо в соціальні установи, зламану чи застарілу побутову техніку забиратимуть ПТУ, що готують спеціалістів з її ремонту. Будівельним сміттям підсипатимемо дорогу до полігону твердих побутових відходів. Головна мета – щоб якнайменше відходів, які тривалий час розкладаються в природі, потрапили на полігон. Це один з етапів реалізації концепції «Розумне довкілля», яку ми впроваджуємо з 2017 року. Будівництво Центру обійшлося у понад 1,5 млн. грн., це і бюджетні кошти, і кошти підприємства «Спецкомунтранс», у тому числі і ті, які воно заробило від дегазації полігону. Завдяки цьому проекту зменшиться навантаження на сміттєзвалище, ще й виховуватимемо   екологічну свідомість мешканців. Навчимо людей не викидати «негабарит» на сміттєві майданчики.

Центр розташовано за адресою: проспект Миру, 7 (поблизу міського полігону).

Графік роботи: вівторок – неділя з 8.00 до 19.00. Понеділок – вихідний.