Володимир Зеленський підписав Указ № 406/2020, тепер Кабмін протягом двох місяців має подати до Ради законопроект про будівництво енергоблоків № 3 і № 4.

Вчора Президент підписав указ про невідкладні заходи щодо стабілізації ситуації в енергетичній сфері та розвитку ядерної енергетики.

Згідно з документом, Кабінет Міністрів у двомісячний строк внесе на розгляд Верховної Ради законопроекти про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків № 3 та № 4 ХАЕС, запропонує зміни до законів України щодо вдосконалення механізму використання коштів фінансового резерву для зняття з експлуатації атомних блоків.

Крім того, уряд має розробити довгострокову програму розвитку атомної енергетики в межах реалізації Енергетичної стратегії України на період до 2035 року: «Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність».

Також Кабмін має вдосконалити управління державним підприємством «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом», пришвидшити підготовку та проведення корпоратизації вказаного суб'єкта господарювання та передати управління цим підприємством Кабінету Міністрів України.

Відповідно до президентського указу, уряд повинен погасити заборгованість перед виробниками електричної енергії, що утворилася внаслідок виконання ними спеціальних обов'язків щодо забезпечення суспільних потреб, та не допускати заборгованості надалі.