Вибори 2020: і голосувати розпочали раніше, і засідання ДВК почали завчасно, і члени комісії заповнювали бюлетені разом з виборцями.

Як повідомляє громадянська мережа «Опора», у селі Йосипівка, на дільниці №681005 голосування розпочалося раніше встановленого часу, перша людина проголосувала о сьомій п’ятдесят, а відповідно до частини 8 статті 247 Виборчого кодексу України голосування розпочинається з 8 години і триває до 20 години без перерви.

На дільниці №681460 дільнична виборча комісія завчасно розпочала підготовче засідання, а в скриньки вкинула контрольні листи без печаток вже о шостій сорок сім, до того ж на контрольних листах не було печаток.

Відповідно до частини 12 статті 242 Виборчого кодексу України, дільнична виборча комісія у день голосування не раніш як за 45 хвилин до початку голосування проводить підготовче засідання. На початку засідання усі присутні оглядають стрічку, якою було опечатано сейф (металеву шафу), де зберігаються виборчі бюлетені.

Згідно з частиною 4 статті 242 Виборчого кодексу України голова дільничної виборчої комісії надає для огляду членам дільничної виборчої комісії, присутнім кандидатам у депутати, їх довіреним особам, уповноваженим особам організацій партій, офіційним спостерігачам, представникам засобів масової інформації почергово всі наявні на виборчій дільниці виборчі скриньки. Після огляду кожна виборча скринька опломбовується або, у разі неможливості, опечатується печаткою дільничної виборчої комісії, після чого в неї вкидається контрольний лист, у якому зазначаються номер виборчої дільниці, час вкидання контрольного листа до виборчої скриньки, прізвища, ініціали та підписи присутніх членів дільничної виборчої комісії та, за бажанням, кандидатів у депутати, їх довірених осіб, уповноважених осіб організацій партій, офіційних спостерігачів. Підписи скріплюються печаткою виборчої комісії.

У селі Гонорівці Волочиського району, на дільниці №680164, член комісії допомагав виборцям заповнювати бюлетені. До того ж на цій дільниці, яка належить до малих дільниць, наявна лише одна кабінка для голосування.

Відповідно до частини 5 статті 62 Виборчого кодексу України, приміщення для голосування повинно бути обладнане достатньою кількістю кабін для таємного голосування. Для малих виборчих дільниць кількість таких кабін повинна бути не менше двох.