Все частіше працівники прокуратури захищаючи державу стають і на захист інтересів громади

Органи прокуратури в Хмельницькій області продовжують активно реагувати на випадки неправомірного відчуження земель державної власності. Ні для кого не є секретом, що кількість земель запасу зменшується через намагання окремих сільгоспвиробників розширити площі власної ріллі. Не новина і те, що значно зріс попит на землі сільськогосподарського призначення, а відтак і почастішали спроби отримати їх у власність всупереч чинного законодавства. Захищаючи інтереси держави та територіальних громад, прокуратурою області щоразу досліджується законність передачі у приватну власність земель, які традиційно використовувались для випасання худоби.

Вже встановлено непоодинокі випадки неправомірного вибуття з державної власності земель, які тривалий час використовувались місцевим населенням як громадське пасовище. Як правило, такі механізми використовувались уже після надання сільській раді дозволу на відведення для потреб громади цих земель.

Нещодавно обласною прокуратурою виявлено чергове порушення, та заявлено позовні вимоги про визнання недійсними наказів Головного управління Держгеокадастру Хмельницької області про передачу у приватну власність 16 га землі, розташованої за межами населених пунктів Кустовецького старостинського округу Полонської об’єднаної територіальної громади.

Як стверджує прес-служба прокуратури половину подібних позовів про повернення до державної власності земель вартістю пів мільйона гривень уже задоволено, а решта ще перебуває на розгляді у суді.