Саме стільки коштів планують витратити у Хмельницькому на підтримку українського друкованого слова та читацької культури протягом п’яти років.

Розглянувши пропозицію виконавчого комітету і керуючись Законами України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», «Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні» та іншими, міська рада затвердила Програму підтримки книговидання та читацької культури «#ЩодняЧитай українською» у Хмельницькій міській територіальній громаді на 2021-2025 роки.  Програмою встановлено, що бюджетні призначення для реалізації таких заходів мають передбачатися щорічно при формуванні міського бюджету. Звичайно ж, міська рада щоразу враховуватиме  можливості його дохідної частини на відповідний бюджетний період.

Тож, у поточному році, в обласному центрі розпочнеться реалізація згаданої Програми, яку затвердили  рішенням сесії Хмельницької міської ради від 23 грудня 2020 року. Це сприятиме виданню збірок, альманахів, книг місцевих авторів і передбачає поповнення фондів бібліотек, активну популяризацію видань через літературні акції, вечори, зустрічі з письменниками тощо. На реалізацію цих заходів коштом міського бюджету та частково фінансуванням з інших джерел заплановано понад 9 мільйонів гривень.

Депутати переконані, що все перераховане створить умови для розвитку книговидавничої справи, сприятиме книгорозповсюдженню та популяризації української книги, поширюватиме інформацію про Хмельницький.

Попередня Програма «Читай українською» діяла протягом 2018-2020 років, її успішна реалізація допомогла видати понад вісім десятків книг. Завдяки Програмі у фонди Хмельницької міської централізованої бібліотечної системи поступило 1758 нових книг на суму 159 тис грн. У бібліотеках регулярно відбувалися презентації нових місцевих літературних видань, зустрічі з авторами. Такі події набули популярності не тільки серед читачів, вони збирали навколо себе журналістів, літераторів і всіх хто має відношення до українського друкованого слова.