Хмельниччина входить до п’ятірки областей з потужним аграрним сектором, але 70% врожаїв сільськогосподарської продукції на сьогодні збирають агрохолдинги, частка малих господарств та фермерів-одноосібників незначна.

«Підтримка аграрного сектору – запорука успішного розвитку Хмельниччини» – заявила голова обласної ради Віолета Лабазюк під час засідання круглого столу на якому обговорювались питання підтримки агропромислової галузі Хмельниччини. В засіданні взяли участь представники особистих селянських та фермерських господарств, профільних асоціацій, сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та сільськогосподарських підприємств усіх форм власності та господарювання.

Голова ради нагадала, що одним із механізмів підтримки діяльності сільськогосподарських підприємств є Програма розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області на 2017-2021 роки. Протягом дії програми її фінансовою підтримкою (а це  14,6 млн. грн.) скористалися кооперативи та більш ніж 2,5 тисячі  фермерів-одноосібників, які мають в обробітку до 20 га землі. Господарникам надавалась компенсація на закупівлю сільськогосподарської техніки українського виробника, закуповувались  та частково компенсовано з обласного бюджету вартість доїльних  апаратів для утримання великої рогатої худоби.

Агросектор – це потужне джерело наповнення бюджетів усіх рівнів, а сільськогосподарські підприємства, за словами Віолети Лабазюк, як правило, бюджетоутворюючі у територіальних громадах.  Тому влада готова підтримувати агропромисловий комплекс в розрізі кожного фермерського господарства.

Разом з тим, обласна рада закликає голів територіальних громад розробити в кожній громаді свої програми щодо підтримки сільського господарства, а також включити  в структуру місцевих апаратів профільного спеціаліста для комунікацій з особистими селянськими та фермерськими господарствами. Це дасть змогу детально аналізувати проблематику аграріїв, спільно вирішувати їх нагальні питання.

Також на круглому столі зазначалось, що сьогодні потребує підтримки реалізація програми щодо компенсації на закупівлю сільськогосподарської техніки та обладнання. Адже практика минулих років вже засвідчила ефективність впровадження таких заходів, бо ними скористалися понад дві з половиною тисячі фермерів-одноосібників.

Під час засідання учасники не лише обговорили аспекти діючої програми, а й висловили свої зауваження. Разом з представниками Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації сформулювали пропозиції щодо удосконалення нової програми, яку прийматиме обласна рада на наступні роки.

Скориставшись можливістю прямого спілкування з владою фермери  озвучили свої проблемні питання,  поскаржившись на відсутність у невеликих господарствах мінітехніки, на проблеми в отриманні земельних ділянок для господарювання, недостатній рівень співробітництва з територіальними громадами, виловили потребу у професійному навчанні тощо.

За підсумками круглого столу його учасники сформулювали пріоритети розвитку агропромислового комплексу на наступні роки: підтримка фермерів-одноосібників та їх детінізація, розвиток дрібного молочного скотарства, збільшення фінансування на відшкодування придбання сільськогосподарської техніки та обладнання, підтримка малого бізнесу на селі, сприяння фермерам-одноосібникам у вирощуванні насіннєвих культур і зокрема надання компенсації насінням, а не коштами, особливо є така потреба у вирощуванні гречки.

У засіданні також взяли участь заступник голови обласної ради Валентин Соколюк, заступник керівника виконавчого апарату Тетяна Зеленко, заступник голови облдержадміністрації Володимир Білик, заступник голови постійної комісії з питань бюджету та фінансів Сергій Іващук.