Частина людей переконана, що спалювання сухої трави, залишків сухої рослинності, листя та сміття на весні та восени, покращує врожайність

Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області щоразу закликає мешканців області не допускати випалювання сухої рослинності та її залишків і пам'ятати, що стан навколишнього природного середовища значною мірою залежить від нас. Також екологи наголошують, що твердження про те що випалювання корисне – міф.

Коли спалюється сухостій, то гине вся мікрофлора, яка зазвичай бере участь у важливих біологічних процесах. Земляний родючий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише через 5-6 років. Окрім того, в навколишнє середовище викидаються речовини, що виділяються в процесі горіння та є шкідливими для органів дихання. Такі дії часто призводять до великої біди та завдають шкоди довкіллю і здоров’ю людини.

Щоб вплинути на свідомість людей щодо дбайливого ставлення до навколишнього середовища, від 17 квітня 2020 року в Україні почав діяти закон № 556-ІХ “Про внесення змін у деякі законодавчі акти України з метою збереження навколишнього середовища”.

Закон суттєво підвищує розміри штрафів за забруднення повітря, знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків.

Екоінспекція застерігає, що випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, випалювання інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, – карається штрафом від 3 тис. 60 грн до 6 тис. 120 грн для громадян, та від 15 тис. 300 до 21 тис. 420 грн для посадових осіб.

Якщо аналогічні дії вчинено в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду – від 6 тис. 120 грн до 12 тис. 240 грн.