За повідомленням Хмельницької міської ради, нині в територіальній громаді знайшли прихисток понад 30 тисяч осіб із територій, де ведуться бої чи постійні обстріли. Серед них — понад 600 дітей, які змушені були перервати навчання в рідних містах. 41 учень 5-11 класів зміг продовжити його в Хмельницькій гімназії № 1 імені Володимира Красицького. Про це розповідає директор закладу Святослав РАТУШНЯК.

– У нашій гімназії поглиблено вивчаються математика й англійська мова. Чимало школярів із інших областей, які навчалися  в кращих спеціалізованих закладах, тепер продовжують навчання саме у Хмельницькій гімназії №1, яка має високий рейтинг. Ми не відмовили нікому. Заняття проводяться дистанційно. Навчальний процес організували так, щоб діти-переселенці почувалися комфортно, щоб пошвидше адаптувалися в нових умовах навчання, а головне — постійно відчували нашу підтримку.
 — Святославе Петровичу, зараз особливо багато запитань, мабуть, в одинадцятикласників. Який заклад буде зазначений в їхньому свідоцтві про повну загальну середню освіту?
 — Чимало одинадцятикласників, які приїхали до нас, раніше навчалися у  спеціалізованих ліцеях Харкова, Чернігова, Києва, Маріуполя, Лисичанська, Сєвєродонецька, інших міст. Зрозуміло, вони сподівалися отримати свідоцтво про закінчення своїх навчальних закладів. Проте, на превеликий жаль,   не всім вдасться повернутися до закінчення навчального року в рідні міста. Тож, найімовірніше, завершуватимуть його в нас, у Хмельницькому. І свідоцтво про повну загальну  середню освіту видаватиме їм наш заклад.
— Днями стало відомо про зміни в зовнішньому незалежному оцінюванні, які безпосередньо торкнулися випускників.   
— І справді, випускники шкіл здаватимуть цього року мультипредметний тест з  української мови, математики, історії. Педагогічний колектив нашої гімназії  докладає всіх зусиль, щоб учні-переселенці змогли успішно скласти цей іспит і щоб жахіття, які довелося пережити, не позначилися на їхньому моральному здоров’ї та на результатах, які очікують вони від  тестування.
Додам, від багатьох учнів довелося чути особливо приємні для вчителів слова про те, що вони скучили за звичними уроками  і що зрозуміли, наскільки важливо та цікаво навчатися. Хочу наголосити, що кожному зараз потрібні взаєморозуміння, взаємовиручка, які дуже допомагають у цей непростий  для всіх період.