Замість ЗНО випускники складатимуть цьогоріч національний мультипредметний тест.
Складний нині час — триває російсько-українська війна. Разом з тим, як завжди, учні випускних класів шкіл готувалися до ЗНО. Розглядалися різноманітні версії складання ЗНО. Висловлювалися навіть припущення про скасування тестування. Однак уже прийнято рішення про складання національного мультипредметного тесту (НМТ). У Хмельницькій області для складання тесту зареєструвалося 11639 випускників. Як і коли проходитиме тестування, які предмети доведеться складати цьогорічним випускникам?
Саме про це ми й ведемо мову з директором департаменту освіти, науки, молоді та спорту Хмельницької облдержадміністрації Дарією БАСЮК.

— Отже, Даріє Іванівно, які предмети складатимуть цьогоріч випускники школи?
 — Насамперед хочу зауважити, що питання проведення підсумкової атестації є надзвичайно складним у воєнний час. 24 березня 2022 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України у сфері освіти», який, власне, і визначив механізм вступу у цьому році в особливому порядку. Замість ЗНО випускники складатимуть національний мультипредметний тест з трьох предметів: української мови (без літератури), математики та історії України.
Вибрано саме ці дисципліни, які обов’язково вивчалися в рамках шкільної програми, тобто в приблизно однакових умовах.
— На скільки запитань доведеться відповідати учасникам тесту? Який час для цього відведено?
— Мультипредметний тест складатиметься з 60 запитань (по 20 з кожного предмета). На виконання тесту дається 80 хвилин. Тестування проводитиметься офлайн.
— Коли діти зможуть ознайомитися із завданнями? Це особливо важливо, враховуючи те, що далеко не всі випускники готувалися складати, приміром, історію України. Майбутні медики чи біологи, зокрема, посилено вивчали біологію, фізику, хімію тощо…
— Уже повністю розроблено змістову частину тесту, надано методичні рекомендації щодо підготовки до кожної з дисциплін НМТ. Що стосується історії України, то пробні тести з цього предмету, як і інших, уже є на Інтернет-ресурсах. Тому можна ознайомитися із питаннями, які будуть пропонуватися. У дітей буде достатньо часу для підготовки. А історія України під час війни — це принципово важливо.
— Даріє Іванівно, коли проводитиметься мультипредметне тестування?
— Заплановано, що основна та додаткова сесії НМТ відбудуться орієнтовно з 1 по 14 липня 2022 року. Основна сесія відбуватиметься протягом десяти днів у дві зміни щоденно. Додаткова — протягом двох днів у дві зміни. Додаткову сесію передбачено для тих, хто не зможе прийти на тестування у визначений час, припустимо, бо захворіє. Розглядається також питання проведення спеціальної сесії — на кінець серпня.
— У яких випадках і для кого проводитиметься спеціальна сесія?
— Спеціальна сесія передбачає можливість зареєструватися та скласти НМТ у серпні-вересні тим, хто нині перебуває за кордоном, на окупованих територіях тощо.
— Де відбуватиметься тестування?
— НТМ проходитиме у пунктах тестування на базі закладів загальної середньої освіти, які можуть технічно забезпечити його проведення. Зокрема, пункти проведення тестування повинні відповідати певним вимогам. Так, між населеним пунктом, де розташовані пункти тестування, та іншими населеними пунктами повинно існувати зручне транспортне сполучення, щоб забезпечити доїзд учасників.
У школах, де працюватимуть пункти, обов’язково мають бути комп‘ютерні класи, підготовлений персонал. І найголовніша вимога під час воєнного стану — наявність укриття. Якщо під час тестування розпочнеться повітряна тривога, то проведення мультипредметного іспиту призупинять. Діти повинні перейти у безпечне місце. Коли тривога закінчиться, тестування буде продовжуватися.
Головне наше завдання — забезпечити спокійну атмосферу проведення мультипредметного тесту. Важливо зменшити психологічне навантаження на наших дітей, адже нині вони переживають разом з нами дуже важкі часи.
— У яких містах області працюватимуть пункти тестування?
— Визначено п’ять міст: Хмельницький — 6 шкіл, Кам’янець-Подільський, Дунаївці, Славута та Шепетівка — по 3 школи.
— Чи зможуть здавати НМТ учні випускних класів, які нині вимушено перебувають за кордоном?
— Міністерство освіти та науки України розглядає можливість складання тесту за місцем тимчасового проживання у країнах Європи. Але ці варіанти ще розробляються.
— Окрім результатів тестування, вступники подають до обраного вишу ще мотиваційний лист, у якому повинні пояснити, чому обрали саме цю спеціальність і чому хочуть вступати саме до цього навчального закладу. Чи впораються із цим завданням діти, чи вистачить у них аргументів, аби переконати, чому вони найбільше заслуговують на зарахування?
— Знаєте, це не є проблемою. Так, ви пишете лист, у якому розповідаєте, чому хочете вчитися в цьому виші та чому цей фах обрали. Насправді це нескладно.
Багато вишів організовують профорієнтаційну допомогу — вебінари, як написати мотиваційний лист. Пропонуємо свою підтримку й ми. У рамках нашого освітнього хабу в нас теж є така опція. Ми хочемо запропонувати дітям безкоштовні онлайн і офлайн тренінги з написання мотиваційного листа. До нас можна подзвонити за телефоном: +38 096-203-28-02. Електронна адреса: www.osvita.adm-km.gov.ua.