У школах завершується навчальний рік. Тож випускники, лише в нашій області їх понад 11 тисяч, стають перед вибором — куди піти, яку професію обрати? Та, обираючи фах, слід керуватися і раціональними міркуваннями, аби марно не витратити безцінні роки молодості на навчання, а потім залишитися без роботи за спеціальністю.
Про перспективи освіти, яку надає заклад вищої освіти «Подільський державний університет», за якими фаховими напрямами буде проводитися ним підготовка у нинішньому навчальному році, особливості набору абітурієнтів розповідає ректор цього відомого далеко за межами України вишу, доктор економічних наук, професор Володимир ІВАНИШИН. 

— Не секрет, що вибір майбутньої професії — важливий етап абітурієнтів, адже кожен з них хоче, щоб робота відповідала інтересам та можливостям, а також гідно оплачувалася. Саме такі спеціальності пропонує випускникам наш класичний багатогалузевий університет. Наразі Україна перебуває в стані кровопролитної війни, яку нав’язала нам росія, та попри все, докладаємо максимум зусиль, щоб вдало стартував новий навчальний рік, аби він був успішним і здобувачі освіти отримували якісні знання. Переконаний, це вже відбуватиметься у мирний час, а те, що перемога буде за нами, сумніву не може бути. Відзначу, що колектив закладу для її наближення теж чимало робить.
Так, вже неодноразово зорганізовувалися і перераховували кошти на підтримку Збройних сил України, 24 працівники вишу, від маляра-штукатура, столяра, асистента, до кандидата наук, доцента, професора нині зі зброєю у руках стали на захист країни від російського агресора. Десятки науково-педагогічних працівників займаються волонтерською діяльністю. Додам, надали притулок понад тисячі вимушеним переселенцям, виділяли кошти на їх безкоштовне харчування. До речі, не лише переселенцям — ми прихистили, поділилися навчальними приміщеннями, гуртожитками, іншою матеріально-технічною базою з Харківським національним університетом внутрішніх справ.
Щодо нашого вишу. Прийом на навчання у ньому для здобуття вищої освіти цьогоріч здійснюватиметься за відповідними документами Міністерства освіти і науки України. Абітурієнтам пропонується на вибір 22 освітньо-професійні програми в межах 20 спеціальностей, серед яких: «Агрономія», «Екологія», «Геодезія та землеустрій», «Садівництво та виноградарство», «Технологія виробництва і перероблювання продукції тваринництва», «Кінологія» (освітньо-професійна програма), «Ветеринарна медицина», «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», «Економіка» та багато інших. Започатковуємо підготовку фахівців ще з таких досить перспективних спеціальностей, як «Біомедична інженерія», «Право», «Енергетичний менеджмент».
Традиційно приймальна комісія вишу буде працювати із чотирма основними категоріями вступників. Перша з них — це ті, які бажають здобувати освітній ступінь бакалавра або магістра ветеринарного спрямування на базі повної загальної середньої освіти.
Вступ на навчання для здобуття вищої освіти за рахунок коштів державного бюджету відбуватиметься за результатами національного мультипредметного тесту (НМТ) або зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) 2019-2021 років.
Вступити на навчання за рахунок коштів фізичних або юридичних осіб можна шляхом лише подання заяви та мотиваційного листа (крім спеціальностей «Економічний напрямок» — використовуються результати НМТ або ЗНО). Реєстрація електронних кабінетів вступників розпочнеться 1 липня. Прийом документів від вступників розпочнеться з 29 липня і закінчиться 23 серпня.
Зарахування вступників за кошти державного бюджету проводиться 5 вересня, а за кошти фізичних або юридичних осіб — не пізніше, ніж 30 вересня.
Друга категорія вступників 2022 року — це особи, які бажають здобувати освітній ступінь бакалавра або магістра ветеринарного спрямування на базі дипломів молодшого спеціаліста або фахового молодшого бакалавра. Обов’язковою передумовою для вступу на місця державного бюджету є наявність результатів національного мультипредметного тесту або зовнішнього незалежного оцінювання 2019-2021 років з української мови (перший предмет) та математики (другий предмет). При вступі на місця за рахунок коштів фізичних або юридичних осіб другий конкурсний предмет вступник може обирати самостійно.
До третьої категорії вступників належать ті, хто прагне здобути освітній ступінь магістра на базі дипломів бакалавра, спеціаліста або магістра.
Вступ на навчання для здобуття вищої освіти зі спеціальностей галузей знань економічного напряму відбуватиметься за результатами магістерського тесту навчальної компетентності та фахового іспиту. Для вступу на навчання за іншими спеціальностями за рахунок коштів державного бюджету буде використовуватись результат фахового іспиту в нашому закладі. Вступ на місця за кошти фізичних або юридичних осіб може відбуватися шляхом подання заяви та мотиваційного листа.
Реєстрація вступників для складання магістерського тесту навчальної компетентності розпочинається 27 червня та закінчується 18 липня.
Четверта категорія вступників 2022 року — це особи, що бажають здобувати освітньо-науковий ступінь «Доктора філософії» на базі дипломів спеціаліста або магістра. Для них оголошується набір на
6 освітньо-наукових програм із
6 спеціальностей: «Агрономія», «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва», «Ветеринарна медицина», «Професійна освіта», «Економіка», «Менеджмент». Прийом заяв та документів з 1 по 13 вересня. Вступні випробування з 14 по 16 вересня.
Детальну інформацію щодо прийому на навчання у ПДУ можна знайти на його офіційному сайті в тематичному розділі «Для абітурієнтів». Також приймальна комісія запрошує з 1 липня усіх охочих скористатися послугами консультаційного центру для надання допомоги вступникам щодо створення електронного кабінету та подання заяв у електронній формі, складання мотивованого листа.
Шановні випускники ліцеїв та коледжів! Якщо ви бажаєте отримати якісну освіту за європейськими стандартами і надалі високо-
оплачувану роботу та перспективу професійного кар’єрного зростання, приєднуйтесь до лав студентів закладу вищої освіти «Подільський державний університет». Практично всі наші випускники є завжди потрібними, без роботи не залишаються. Відзначу й такий штрих: наш виш відомий своїми давніми традиціями  міжнародного співробітництва, студенти, науково-педагогічні працівники проходять стажування майже в тридцяти країнах світу. До прикладу, сьогодні лише освітньо-наукових закладів-партнерів у нас більше ніж тридцять, і це не лише університети. Так що вибір за вами.