Відомо, що справжнім керівником може бути людина, яка обов’язково вміє доводити почату справу до кінця, вірить в успіх і вміє на нього працювати. Не обділений цими рисами Михайло Рущак — адміністратор, успішний менеджер, психолог, педагог за покликанням душі і серця директор ДНЗ «Подільський центр професійно-технічної освіти». Ноша керівника зовсім не є легкою, як іноді здається. І дорога до керівного крісла в нього не була встелена трояндами.

Трудовий шлях, який прокладає Михайлу Юрійовичу долю,  розпочався після закінчення Кам’янець-Подільського педагогічного інституту, де він здобув фах вчителя фізичного виховання, отримав перший дорослий розряд у легкій атлетиці та перший розряд із лижних перегонів і біатлону.  Відтак працював учителем у школі, викладачем на кафедрі легкої атлетики та методики її викладання у рідному виші, керівником фізичного виховання ПТУ, директором міського стадіону, заступником директора ПТУ з навчально-виховної роботи, очільником новоствореного Кам’янець-Подільського професійного будівельного ліцею. У 2015 році в результаті оптимізації чотирьох закладів профтехосвіти міста над Смотричем було створено ДНЗ «Подільський центр професійно-технічної освіти», який очолив Михайло Рущак. Саме на новій посаді якнайповніше розкривається його талант як здібного організатора підготовки робітничих кадрів, які завжди мають попит на різних виробництвах України, людини, яка налаштована на перспективу.
Завдяки Михайлу Рущаку нині ДНЗ «Подільський центр ПТО» перетворився у справжнє містечко на околиці Кам’янця, на території якого розмістилися навчальний корпус, майстерні, гуртожиток, стадіон, спортивні зали, їдальня тощо. Навчання проводиться в сучасно обладнаних кабінетах. Вони зроблені власними руками майбутніх спеціалістів  будівельних професій, бо теорія тут завжди йде поруч із практикою.
Сьогодні у колективі центру працює 180 інженерно-педагогічних працівників та навчається 800 учнів і слухачів за 25 професіями. За останні роки навчально-матеріальна база закладу зазнала значних змін та радикальних перетворень. Майже в усіх кабінетах та майстернях виробничого навчання здійснено повний сучасний ремонт зі встановленням енергоощадних вікон та дверей. Завершено капітальний ремонт актової та спортивної зали, їдальні, учительської кімнати. Наближаються до завершення роботи створення унікального учнівського готельно-туристичного комплексу.
Свідченням гарних успіхів і досягнень центру є те, що на його базі проводяться всеукраїнські конкурси фахової майстерності серед учнів ПТО з багатьох професій, на яких кам’янчани неодноразово виборювали призові місця. Під керівництвом Михайла Рущака заклад є переможцем та призером престижних всеукраїнських освітніх конкурсів та міжнародних виставок. Минулого року  «Подільський центр ПТО» отримав звання «Лідер освіти» національного проєкту «Педагогічний олімп України», а Михайло Юрійович — нагрудний знак «Почесний педагог» ГО «Спілка освітян України».
Як відзначають заступник директора з навчальної роботи Петро Прісняк, голова профспілкового комітету центру Валентин Тимчук, методист Сніжана Боднар та інші працівники навчального закладу, з якими довелося поспілкуватися, Михайло Рущак вимогливий до себе і до оточуючих, завжди тримає руку на пульсі справ професійно-технічної освіти, може кожного зрозуміти, вислухати,  завжди готовий простягнути руку допомоги як учням і батькам, так і колегам по роботі. А за його щирою посмішкою приховано твердість характеру, силу слова та міцність духу.
17 червня Михайло Рущак відзначає 60-річний ювілей.  «Подільські вісті» приєднуються до щирих привітань, які адресують шанувальнику та давньому читачеві нашої газети колектив ДНЗ «Подільського центру ПТО». З роси й води вам, шановний Михайле Юрійовичу!