Коли мова заходить про сантехніку, яка, до слова, виходила з ладу, напевно, чи не в кожній оселі, то одразу ж згадуються і непрості пошуки майстра відповідного профілю. Однак, як показує практика, не все так просто, бо з кожним роком провідні виробники сантехнічного обладнання покращують і вдосконалюють його стандарти, орієнтуючись на кращі європейські зразки. Тож автоматично і виникає запитання: чи готові наші сучасні майстри до викликів часу, чи мають вони досвід і вміння працювати з останніми новинками в цій сфері. Та й, врешті, де шукати таких спеціалістів?
Нещодавно на базі Хмельницького професійного ліцею №8 відкрили навчально-виробничу майстерню з професії «Монтажник санітарно-технічних систем і устаткування». Завдяки співпраці навчального закладу та групи товарних компаній «Антей» вдалося її оснастити найсучаснішим обладнанням ексклюзивних європейських торгових марок для того, щоб учні могли здобувати якісні знання. Важливо наголосити, що такий проєкт вдалося реалізувати в навчальному закладі професійної освіти вперше.

У компанії «Антей» зазначають, що головна мета такої співпраці — це покращення якості освіти молодих кваліфікованих сантехнічних фахівців в Україні. «Щиро сподіваємось, що нове сучасне обладнання відкриє для учнів великі можливості та горизонти для розвитку практичних навичок майбутньої професії», — наголосив регіональний директор підрозділу Південно-Західний регіон ГТК «Антей» Станіслав Броніславович Карчинський.
Урочистий захід із відкриття майстерні зібрав не лише керівництво, викладачів, майстрів виробничого навчання та учнів ліцею, а й представників влади та гостей. А воно й не дивно, бо побачити втілення такого проєкту захотіло чимало охочих.
«Нам вдалося попрацювати з представниками кількох фірм і створити, без перебільшення, унікальний центр підготовки і перепідготовки незайнятого населення сантехнічного напряму, — наголосив директор ліцею Григорій Станіслав. — Висловлюю подяку нашим партнерам за співпрацю, а також майстрам і викладачам навчального закладу, технічному персоналу, які протягом кількох тижнів працювали над створенням цього центру».
Як наголосив Григорій Васильович, незважаючи на те, що центр вже створений і відкритий, його можна й надалі удосконалювати й розвивати, тож запросив до співпраці усіх бажаючих: і тих, хто вже став їхніми партнерами і тих, хто, можливо, виявить бажання підтримати роботу цього центру. Адже, за словами директора ліцею, наука, виробництво не стоять на місці, тож не може стояти на місці й не розвиватися навчальний процес, який має йти в ногу з часом.
Вітальні слова з цією визначною подією усім присутнім адресував і заступник Хмельницького міського голови Михайло Кривак, який наголосив на важливості робітничих професій, зокрема сантехнічної спеціалізації.
Усі з нетерпінням чекали екскурсії в нову майстерню, а особливо — майстер виробничого навчання — Олександр Міняйло, який проводитиме тут заняття. «Ми обов’язково будемо доукомплектовувати клас новим обладнанням, — наголошує Олександр Віталійович, — щоб учні знайомилися і вивчали найновіші технології навчання і виходили з нашого навчального закладу затребуваними спеціалістами».
Ось так — завдяки співпраці однодумців і народжуються проєкти, які реалізовуються насамперед заради наших дітей — нашого майбутнього. Воно обов’язково буде світлим у нашій незалежній і вільній Україні. Бо поки в кожному її куточку трудяться кожен на своєму місці — Україні бути!