Надрукувати
Категорія: Освіта
Перегляди: 482

Скрізь, де є життя, є і небезпека. Ця цитата буде актуальною в усі часи, бо відчуття захищеності, власної безпеки – це пріоритетні базові потреби кожної людини. 

За статистичними даними, майже 80% усіх нещасних випадків стається саме через неусвідомлені дії та необережність громадян у непередбачуваних обставинах. А от як саме захистити себе й допомогти тим, хто поруч у складній, навіть і критичній ситуації, учні Хмельницького професійного ліцею №8 дізнавалися на заняттях, що проходили в рамках Тижня знань з основ безпеки життєдіяльності. Головною метою таких заходів є формування свідомого розуміння цінності власного життя та здоров’я, особистої відповідальності за них, адже відома істина – ознайомлений – значить озброєний – як ніколи доречна в часи війни.
Як розповів начальник штабу цивільного захисту, викладач предмету «Захист України» Олексій Оніщук, на заняттях з безпеки життєдіяльності учні проявляли неабияку цікавість і намагалися активно включатися в навчальний процес, а головне – вони здобули й практичні навички, як діяти в непередбачуваних ситуаціях, коли дорослих немає поруч. Також проведено тематичні уроки з предмету Захисту України, підготовлено цікаву ознайомчу виставку навчальної літератури з Безпеки життєдіяльності, проведено конкурси малюнків, а також здобувачі освіти побували на відкритому уроці на території Хмельницької пожежної частини ДСНС.
Крім того, на Тижні знань з безпеки життєдіяльності ліцеїсти дізнавалися про профілактику невиробничого травматизму, вивчали правила безпеки життя, пожежної безпеки і безпечного відпочинку, а також вивчали механізм вироблення необхідних навичок у разі виникнення надзвичайних ситуацій. Однак, як показує досвід Олексія Петровича, найкраще теоретичний матеріал закріплюється саме на практичних заняттях, тож тепер учні добре знають, що таке протимінна безпека, як поводитися з вибуховими пристроями тощо. Крім того, вони навчилися надавати першу домедичну допомогу при кровотечах у разі різних поранень (зокрема й осколкових). А ще учні побували на відкритому уроці в пожежній частині, де їм надзвичайники продемонстрували свою професійну техніку та розповіли про правила пожежної безпеки.
Проте, як наголошує директор ліцею Григорій Станіслав, найголовніше, що має розуміти кожна людина в непередбачуваній ситуації, потрібно максимально бути зібраним, а головне – не панікувати, бо від однієї людини може залежати й життя іншої.