В умовах війни, яку рф розв’язала проти України, роль українського вчителя в суспільстві стає особливо важливою. 24 лютого нам здавалось, що війна не може тривати довго, що Україна за підтримки світової спільноти швидко переможе, бо справедливість на нашому боці. Але війна затягується, забирає життя найкращих синів і дочок України, травмує душі наших дітей, які стають вимушеними переселенцями, перебувають під обстрілами, втрачають своїх близьких та рідних, примусово депортуються ворогом. Діти потрапляють у середовище насильства та жорстокості. Що може в таких умовах зробити вчитель, який обрав для себе шлях гуманної педагогіки?

Нещодавно в Мистецькому просторі Подільського культурно-просвітительського центру ім. М.К. Реріха відбулися ХVI Всеукраїнські читання з гуманної педагогіки «Світло Перемоги». В умовах війни педагоги з різних куточків України зібралися, щоб поділитися своїми напрацюваннями та роздумами. Дніпро, Петриківка, Кропивницький, Вінниця, Бахмут, Турбів, Запоріжжя, Новомосковськ, Донецьк, Хмельницький - доклали спільних зусиль для проведення зустрічі.
Перед початком Всеукраїнських читань всі присутні вшанували хвилиною мовчання пам`ять загиблих у Дніпрі та Броварах. Серед загиблих хмельничанин Денис Монастирський, щирий друг та співробітник ПКПЦ ім. М.К. Реріха, в минулому керівник ПМКО «У майбутнє через Культуру» (2007-2019).

Всеукраїнські читання було вирішено провести у вигляді круглого столу, який проходив у три сесії:
1. Україна крізь простір і час: в чому наша сила?
2. Українська класична педагогічна спадщина - духовні витоки гуманізму.
3. Учитель, діти і війна. Джерела віри та любові учителя в період війни.
На сесіях вчителі ділилися своїми роздумами, досвідом, ситуаціями з практики.
Гостем ХVI Всеукраїнських читань з гуманної педагогіки став Томаш Полковський - президент фундації «Родина і дитина», експерт та тренер у сфері підтримки вразливих сімей, планової підтримки дітей, які перебувають у прийомних сім`ях, консультант урядів Польщі та Грузії у сфері побудови національних стратегій та програм щодо підтримки дітей та сімей, лауреат премії президента Польщі «Золотий хрест» за професійний внесок у реформу системи опіки над дитиною та сім`єю в Польщі.

Лауреат та дипломант міжнародних конкурсів та фестивалів Хмельницький академічний муніципальний камерний хор (художній керівник та головний диригент, заслужений діяч мистецтв України Ігор Цмур) виконав Гімн України, Гімн січових стрільців, «Щедрик» М. Леонтовича та «Україна квітуча моя».
Після завершення педагогічних читань, директор Мистецького простору, заступник президента ПКПЦ ім. М.К. Реріха Діана Гайдук провела гостям заходу цікаву екскурсію виставкою Олексія Леонова «Дар життя».