Надрукувати
Категорія: Освіта
Перегляди: 348

Цими днями виповнилося б 90 років від дня народження професора Михайла Самокиша, який з 1983 по 2002 рік обіймав посаду ректора Кам’янець-Подільського сільськогосподарського інституту, нині Заклад вищої освіти «Подільський державний університет», котрий очолює доктор економічних наук, професор, член-кореспондент НААН, заслужений працівник сільського господарства України Володимир Іванишин. Саме з його ініціативи та ветеранської організації ЗВО була проведена науково-практична конференція пам’яті Михайла Івановича Самокиша.

Відкриваючи поважне зібрання, Володимир Іванишин висловив переконання, що цей захід є гарною можливістю обговорити вагомий внесок Михайла Івановича у розвиток української аграрної науки, розповів про життєвий шлях колеги, соратника, однодумця, полум’яного патріота України. При цьому була відзначена його важлива роль у становленні та розбудові Кам’янець-Подільського сільськогосподарського інституту, відтак ЗВО «Подільський державний університет». Наголошувалося, що майже за два десятиліття заклад підготував на денній та заочній формі навчання понад двадцять тисяч висококваліфікованих фахівців. За ректорства Михайла Самокиша у 1990 році було створено факультет соціально-гуманітарної освіти, з 1993 року при інституті почав функціонувати військово-інженерний факультет, згодом інститут, організовано кафедру виробничого навчання з навчально-дослідним господарством, на економічному факультеті розпочали підготовку фахівців зі спеціалізації «Фінансування та кредитування» тощо.
1995 року інститут набув статусу Подільської державної аграрно-технічної академії, що дало можливість сформувати нові підрозділи, відкрити більше спеціальностей та спеціалізацій.
З 2002 по 2005 роки Михайло Іванович очолював кафедру сільськогосподарських машин, працював професором цієї кафедри. У 2013 році пішов на заслужений відпочинок. 20 вересня 2022 року відійшов у вічність.
Багатогранні трудові досягнення та наукову спадщину Михайла Самокиша розкрили у своїх повідомленнях та виступах науково-педагогічні працівники університету, багато з яких мали честь бути його учнями, працювати пліч-о-пліч не один рік — академіки, професори, доценти, доктори і кандидати наук, відомі далеко за межами Поділля та України науковці, аграрії, ветерани вишу, представники громадських організацій міста і району.
За підсумками роботи конференції було ухвалено відповідну резолюцію.