Надрукувати
Категорія: Освіта
Перегляди: 276

Вона присвячена боротьбі за незалежність України з початку XX століття             

А відбулася урочиста її презентація, котра, до речі, зібрала чимало гостей, у рамках Тижня професійної освіти. Бо подія й справді дуже знакова – серед закладів професійної освіти нашої області таку експозицію відкрито вперше. Проте для Хмельницького професійного ліцею – бути першопрохідцями чи серед кращих – вже звична справа, бо під чітким керівництвом директора Григорія Стані- слава й завдяки зусиллям дружного колективу викладачів і учнів вдається втілити в життя найсміливіші проєкти та задуми.

Відрадно, що на захід завітали представники обласної і міської влади, духовенства, колеги-освітяни, викладачі, учні, а також рідні загиблих Героїв російсько- української війни, яким у музейній експозиції виділено особливе місце, адже вони працювали, навчалися у ліцеї. Тож зберегти пам’ять про майстрів виробничого навчання Володимира Коваля та Василя Луцика, а також колишніх ліцеїстів Олександра Борбуцького, Максима Капріци, Вадима Шаронова та Іллі Павлова – святий обов’язок кожного працівника навчального закладу та кожного учня. І саме на таких прикладах шани й поваги до подвигу цих мужніх захисників виховується свідоме покоління молоді. А заслуга в цьому, без перебільшення, колективу ліцею та його директора.
Із вітальними словами до присутніх зверталися перший заступник голови обласної ради Володимир Гончарук, заступник Хмельницького міського голови Михайло Кривак, директор департаменту освіти Хмельницької обласної державної адміністрації Дарія Басюк, директор ліцею Григорій Станіслав, а також настоятель Храму великомученика Пантелеймона-цілителя Хмельницької єпархії ПЦУ отець Леонід, який і провів обряд освячення меморіальних дошок загиблих Героїв, які тепер розміщені на третьому поверсі навчального закладу. Бо, як наголосив Григорій Станіслав, діти мають усвідомлювати справжню ціну боротьби України за свою незалежність.
Справжньою ідейною натхненницею створення музейної експозиції є керівник патріотичного виховання ліцею Галина Фурманчук, яка, безсумнівно, вклала в неї частинку своєї душі. Пані Галина, ведуча заходу, провела невелику екскурсію гостям, розповідаючи про знакові періоди в боротьбі за свободу й незалежність нашої держави.
Багато було гарних емоцій та слів подяки на адресу очільника ліцею та колективу, чимало сліз та щемливих моментів. Особливо, коли рідні, стискаючи скромно хустинки, просочені слізьми та болем, знаходили в собі сили говорити… Зокрема, батько загиблого захисника Василя Луцика – Леонід Антонович звернувся до присутніх із теплими словами подяки, насамперед за вшанування пам’яті всіх синів – Героїв України. Він розповів, що його син Василь, протягом року брав участь у АТО як призваний. А вже 24 лютого вранці сповістив рідним, що йде добровільно захищати свою землю від окупантів. Він отримав жахливе поранення в Пісках, що на Донеччині, на БТРі його везли побратими без обох ніг до найближчого госпіталю, та, на превеликий жаль, не довезли… Світла пам’ять і доземний уклін усім нашим Героям, які віддали й продовжують віддавати свої життя за нас – українців.
P. S. За значний внесок у національно-патріотичне виховання учнівської молоді, відродження історичної та духовної спадщини українського народу, активну волонтерську діяльність та з нагоди Міжнародного дня музеїв Володимир Гончарук вручив Подяку обласної ради колективу Хмельницького професійного ліцею. Було ще чимало відзнак і подяк усім, хто доклав багато зусиль у створення музейної експозиції, яка неодмінно буде першою в когорті аналогічних у інших професійно-технічних навчальних закладах області.