Надрукувати
Категорія: Освіта
Перегляди: 294

Другий рік, з часу повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, в містах і селах все частіше лунають повітряні тривоги, летять ракети й іранські шахіди, інші ворожі БПЛА. На жаль, не обходиться і без їх прильотів. Але чи завжди орієнтуються, як діяти у небезпечних ситуаціях наші діти, куди їм бігти, кому телефонувати, до кого звертатися?

Звичайно, чимало необхідної інформації поширюється у ЗМІ, соцмережах, але інша справа, коли дитина бачить усе це наочно, коли на практиці, наприклад, спробує надати першу медичну допомогу собі чи товаришу. Тому нині своєрідною вимогою часу стало відкриття у навчальних закладах «класів безпеки». Як поінформували у ГУ ДСНС України області, це всеукраїнський проєкт, який має на меті навчати школярів правилам поведінки під час повітряної тривоги, правил пожежної, мінної безпеки та цивільного захисту, ознайомлювати з алгоритмом дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій.
Саме тому, зазначають деесенесівці, створення «класів безпеки» є одним із їхніх пріоритетних завдань. Ось і минулого вівторка такий клас відкрито у Полонському ліцеї №4. І вдалося це зробити завдяки тісній співпраці небайдужого педколективу спільно з ДСНС, органами місцевого самоврядування та департаментом освіти. В новенькому інтерактивному приміщенні діти зможуть не лише в теорії, але й на практиці навчитися уникати різних небезпек, користуючись наявними макетами та навчальною продукцією від UNICEF. Перший урок тут провели рятувальники, медики та правоохоронці.
А кількома днями раніше такі два класи відкрили двері одразу у Теофіпольському та Залузькому ліцеях Теофіпольської та Білогірської селищних громад.
«Класи безпеки – це чудова ініціатива, яка працює на перспективу безпечного життя дітей, – запевняють директори навчальних закладів, у яких відбулися їх відкриття. Й безумовно, щоденні розмови, бесіди, уроки та практичні заняття у цих класах – неабияка допомога в реальній надзвичайній ситуації. І як ніколи актуальними залишаються знання для збереження життєдіяльності в нових реаліях – небезпечних, кризових, непередбачуваних.