Надрукувати
Категорія: Освіта
Перегляди: 1283

До зимових канікул — лічені дні. До впровадження  чергової освітньої реформи — лічені місяці. Учні четвертих і сьомих класів  так і не дочекались підручників.

Як відомо, школярі цих категорій на фініші   дуже важливих етапів у своєму освітньому становленні: перші — завершують початкову освіту, другі – на старті  старшої школи. Яка якість таких переходів, якщо потрібно навчатися за  новими програмами, а відповідних посібників досі немає на партах? То ж діти навчаються за старими, а нове освоюють  різними способами. Також працюють з електронними носіями, на які учні під керівництвом учителя скопійовують  частини навчального матеріалу. І тут уже винятково  професійний досвід  педагогів стає головним  орієнтиром у пошуках  і засвоєнні необхідних знань. Але якщо у містах  Інтернет уже звичний, то в злиденному  селі масова «електронна» освіта недоступна.
Ось такий пролог до масштабної реформи. З цього приводу вже хочеться гірко пожартувати: зрозуміло, чому повертаємося до дванадцятирічки. Якщо такими темпами держава забезпечуватиме освіту всім необхідним для  чергового реформування галузі, то саме в дванадцять років  можна й укластися: то  одне чекати, то інше перечікувати…
Держава, задекларувавшии чергову освітню реформу, почала торги: за чиї гроші 12-річка впроваджуватиметься? Адже економічна криза, війна спустошили й без того скромну державну скарбницю.  Спочатку шукали кошти в зменшенні витрат на утримання політичної  і чиновницької «армій». І про це одразу ж заявили в Адміністрації Президента. За словами заступника голови АП Ростислава Павленка ще на початку 2015 року, кошти на друк підручників мали виділятися за рахунок скорочення видатків на утримання депутатського корпусу та секретаріату Кабміну. Як наслідок, зарплата депутатів лише зросла, а наприкінці липня Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк звернувся до органів місцевого самоврядування з проханням прийняти рішення щодо компенсації вартості підручників у розмірі 50 відсотків з місцевих бюджетів.
Державні 50 відсотків —  це 267 мільйонів 331 тисяча гривень, які окреслило Міністерство освіти і науки України, і така ж сума визначена й для місцевих бюджетів. Поки тривали виборчі процеси до місцевих рад з усіма їх непростими колізіями, а місцева влада   латає  боргові діри з виплатою зарплатних боргів працівникам бюджетної сфери, про підручники якось забулося…
А на календарі —  грудень, і підручників, які,  за останніми строками МОНУ, мали надійти до шкіл ще у жовтні, так і немає.
За словами виконуючого обов’язки директора комунального господарства «Центр організаційного забезпечення закладів освіти» департаменту освіти і науки облдержадміністрації Віталія Синчука, на друк і доставку підручників для 4 і 7 класів  класів  з обласного бюджету потрібно   виділити 8 мільйонів  460 тисяч гривень. Та ціна постійно зростає: на початку навчального року загальна вартість підручників для цієї категорії учнів складала
6 мільйонів 535 тисяч бо  стартувала підручникова епопея з вартості 37 гривень за один   підручник,  а тепер МОНУ виставило ціну 48 гривень. Що далі?
До речі, загалом по області навчається 12669 учнів,  кількість  нових підручників — одинадцять, семикласників  11744 учнів,  відповідно їм потрібно  19 нових посібників для кожного школяра.
— Досі не всі райони перерахували кошти,  і найбільше проблем, звісно, у тих регіонах і містах, де навчається найбільше дітей, — інформує завідуючий сектором із зміцнення матеріально-технічної бази департаменту Едуард Кузьмич. — Це — Славута, Старокостянтинів, Шепетівка, Кам’янець-Подільський і, відповідно, ці ж райони. Ми сподівалися на кошти освітньої субвенції, яка становить один відсоток державного бюджету, однак досі ця проблема не розв’язана.
Отож підручники залишаються  заручниками освітніх проблем, з яких, на жаль, розпочалось реформування.  І поки триває кошторисний  поєдинок державного і регіонального бюджетів,  наростає розчарування суспільства від споглядання  відверто «голих» реформ. Чи будуть наші діти з новими підручниками після зимових канікул?  Освітяни сподіваються, що вони нарешті дійдуть до шкіл, а кошти будуть закладені до нового обласного бюджету.