Щаслива дитина, яку люблять і яка захоплена доброю справою, що їй вдається. Саме так уміють зацікавити школяриків у Шепетівському міському центрі еколого-натуралістичної творчості. Тут кожен вихованець почувається творцем, добрим чарівником, якому до снаги змінювати світ на краще.

У переддень новорічних свят у всіх гуртках кипить робота. Вихованці і педагоги виготовляють на замовлення шкіл новорічні прикраси та обереги з екологічних матеріалів: вербових прутиків, рогозу, соломки, кукурудзяних листків, сухоцвіту, жолудів, горішків, намистин, кольорових стрічок... Хіт нової доби — стилізовані ялинки із таких матеріалів — на міський та всеукраїнський конкурси.  Мета — зберегти зелені красуні-ялинки в природі живими, наголошує керівник гуртків «Плетіння з верби» та «Юні майстри народних ремесел» Олена Коленчук. Нині тут плетуть з вербових прутиків різдвяні місяці і зіроньки третьокласники міських шкіл № 4 та № 7. «Головне у творчості — розум і пальці, якими відчуваєш кожен прутик, — каже юна умілиця Яна Додонова. — Олена Іванівна наставляє: «Думай руками, руки завжди покажуть». «Територія нашого центру — заповідна, — розповідає педагог. — Тут росте 10 видів верби. Заготовляючи цілющу вербу та під час плетіння, діти  й оздоровлюються, покращують моторику рук». А ще у центрі діє програма «Еколялька». Діти виготовляють ляльки-обереги з природних матеріалів, «оживлюють» їх у виставах. За цією програмою центр співпрацює з дітками з обмеженими можливостями для поліпшення їх соціальної адаптації.
    Родзинка закладу — гуртки «Юні кінологи» та «Юні хендлери». Ними опікується творча, захоплена Ольга Беляєва, переможець багатьох кінологічних виставок, хазяйка чарівних і привітних песиків породи російський чорний тер’єр. Одинадцятикласник СЗОШ № 2 Володя Яцишин вчиться не просто доглядати своїх йоркширського тер’єра та німецького вівчаря, а й завдяки наставниці, опановує грумінг — мистецтво підготовки собак до виставок, секрети дресирування. А п’ятикласник Микола Кавунець зі своїм німецьким шпіцом Пушею уже вибороли друге місце у всеукраїнських змаганнях з кінологічного фрістайлу (танців). Навіть просто споглядати, як Ольга Михайлівна і діти спілкуються зі своїми улюбленцями — велике задоволення. Адже життєрадісні жваві песики дарують стільки енергії, позитиву! Саме тому Ольга Беляєва та її гуртківці три роки поспіль успішно працювали в місті з проектом «Аніматерапія — лікування душі та тіла» в центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів. За цей результативний проект центр було нагороджено бронзовою медаллю на Міжнародній виставці «Сучасна освіта в Україні».
   Недаремно шепетівчани цілорічно приймають екскурсії з близьких і далеких міст і сіл. Приміщення центру зі смаком оформлене силами педагогів і вихованців. У кабінеті природи і фантазії дивовижні ідеї творення з природних екологічних матеріалів  юннатам  підказує керівник Анна Семенишина. А в музеї народних промислів пізнають звичаї та екологічну культуру предків. Прилегла територія — з 2012 року заповідний дендропарк з унікальними рослинами, вигадливими клумбами, рокаріями, квітковим годинником, дослідними ділянками, зовнішнім вольєром з декоративними птахами, — особливо приваблива у весняно-осінній час. Взимку ж насолодитися багатством зелені та квітів (сотні  видів)  можна в «Музеї квіткових рослин», яким опікуються учні під керівництвом педагога-квітникаря Аліни Марховської.
   Годинами можна відпочивати душею у виставкових залах акваріумістики та орнітології, куточку живої природи при кабінеті зоології. А що вже юним природолюбам тут насолода! Не лише споглядати, а й вчитися доглядати звірят. У живому куточку, де шефом педагог Аліна Андрщук, привільно почуваються різні породи кроликів, шиншили, пацючки, хом’ячки, фретка, морські свинки, піщанки та інші пухнасті улюбленці. Ще на підході до кабінету орнітології — свист і щебет чути, наче в тропічному лісі. У самому кабінеті дбайливо оформлена виставка пташиних гнізд наших широт. А в просторому виставкому залі — різновиди папуг, декоративні кури. Тут діти займаються з керівником Альоною  Ковальчук справді цікавою орнітологією — практичними дослідженнями, що виростають у наукові роботи.
     У виставковому залі акваріумістики ми застали учнів міської спеціалізованої школи-інтернату за цікавим заняттям — годівлею підопічних. Тут різні види екзотичних рибок, черепах, равликів, і в кожного своє меню, кажуть діти. Предмет особливої гордості керівника гуртків «Цікавий тераріум» та «Юні акваріумісти» і діток — ігуана Боня, яка в природі мешкає у тропічних лісах. Цю тваринку, яку їм подарували хворою, виходили, доклавши чималих  зусиль. «Але я більше люблю черепаху, —  каже гуртківець Саїд Гарваленко. — Приходжу, з нею вітаюся, а вона радіє і пускає бульбашки». «Діти не просто спостерігають за розвитком і звичками рибок, плазунів і земноводних, ведуть спеціальні щоденники, — каже керівник Ірина Чумак. — Вони пишуть наукові роботи і постійно займають призові місця на всеукраїнських конкурсах».
  «Але ж  дуже клопітно — утримувати такий пернато-пухнастий зоопарк, стільки рибок, плазунів?» — питаємо директора, відмінника освіти України Тетяну Манійчук.  В області ж на подібне зважилися хіба ще тільки кам’янець-подільські екологи-натуралісти. «Звичайно, непросто, — погоджується Тетяна Леонідівна. — Дбаємо про кормову базу, бо ж на це не йде фінансування. На своїй навчальній ділянці вирощуємо овочі для годівлі, реалізуємо яблука зі свого садка, натомість купуємо зерно. Частину поповнення тваринок реалізуємо, щоб придбати ті ж корми, а частину обмінюємо для оновлення і розширення зоокуточка. Клопотів вистачає, проте, на наше переконання, таким і має бути справжній екологічний центр для дітей. Де на практиці діти не лише поглиблюють свої знання з біології, генетики, а й формуються як творчі особистості, дослідники з екологічним світоглядом. Для того тісно співпрацюємо з вчителями-біологами, які на базі центру проводять заняття з учнями міських шкіл».
Звісно, в одній публікації не розповіси про всю потужну систему виховної, навчально-просвітницької, наукової роботи, яка ведеться у закладі, що заслужено входить до «Золотої когорти позашкільних закладів України» та є «Флагманом позашкільної освіти». Завдяки десяти самовідданим людям: директору Тетяні Манійчук, заступнику-методисту Олені Філюк, психологу Наталі Юзвишеній та семи керівникам гуртків, вдається не лише створювати умови для творчої самореалізації школяриків, допомагати їм у виборі майбутньої професії, зростати мудрими і розумітися на законах природи і співжиття усього живого на планеті. А й популяризувати через своїх вихованців, а це 460 дітей, через екологічні акції духовні цінності та здоровий спосіб життя. Хай же в році новому вам усе вдається, творчих знахідок, здоров’я і щедрих спонсорів!