Хто має в сім’ї студентів, той добре знає, як непросто сьогодні дається професійна освіта. Насамперед – витратами для батьків. Навіть найнеобхідніше влітає в таку копійчину, що й передбачити важко. Тоді – або влазь у позички, або спродуй що можеш, тільки б підтримати студента. Особливо це стосується сільських жителів, більшість з яких безробітні. Тож радість від того, що вчорашній школяр стає студентом, для багатьох із них обертається проблемою.

У цьому зв’язку новий проект голови Теофіпольської районної ради Андрія Петринюка стає своєрідним рятівним колом для малозабезпечених сімей. Віднедавна на базі Теофіпольського професійного аграрно-промислового ліцею відкрито відділення Чортківського коледжу економіки, права та інформацій, який входить до складу Тернопільського національного економічного університету.  
Тернопільський національний економічний університет – один із провідних вищих навчальних закладів ІV рівня акредитації. Він об’єднує 14 факультетів, три інститути – у Чорткові, Івано-Франківську та Вінниці і три коледжі. Цього року скористалися можливістю навчатися у філії Чортківського коледжу університету 12 учнів, 10 з яких здобули право на державне фінансування навчання. Вони отримуватимуть стипендію 620 гривень. Переважно — це діти з малозабезпечених сімей.
— Випускники дев’ятих класів Теофіпольського, Ізяславського, Білогірського районів здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень «молодий спеціаліст», — розповідає ініціатор створення філії коледжу Тернопільського університету Андрій Петринюк. – Важливо, що будуть неподалік дому, і багато проблемних питань для них вирішаться. Далі можуть вступити на третій курс університету, отримати диплом баклавра. Буде бажання – 1,5 року ще навчатимуться в магістратурі.
Загальноосвітні предмети викладатимуть для них педагоги ліцею, а спеціалізовані – викладачі коледжу та університету. Для сформованої групи розробили індивідуальний графік навчання, її студенти опановуватимуть спеціальність «облік та оподаткування».
У день, коли викладачі з Чорткова проводили лекції для теофіпольських студентів, до них завітав голова райради Андрій Петринюк. Під час спілкування розпитував про умови навчання, потреби, брав на замітку побажання. Проте більше цього дня було все-таки щирих подяк на адресу всіх, хто долучився до втілення цього проекту в життя. Студенти з задоволенням показували залікові книжки, студентські квитки, фотографувалися на згадку з головою райради і зі своїми викладачами.
– На наступний рік плануємо створити навчальні групи з інших спеціальностей. Бо ж є надія, що новина про створення філії пошириться та зацікавить багатьох випускників шкіл Теофіпольського і сусідніх районів, – каже Андрій Петринюк.