Надрукувати
Категорія: Освіта
Перегляди: 1212

На базі обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді відбувся обласний семінар «Національно-патріотичне виховання неповнолітніх еколого-натуралістичними формами роботи — актуальне завдання педагогів профільних позашкільних і загальноосвітніх навчально-виховних закладів».

Організаторами виступили обласний ЕНЦУМ спільно з Хмельницьким ОІППО за підтримки Національної академії педагогічних наук України. У заході взяли участь методисти відділів, управлінь освіти, райдержадміністрацій і міськвиконкомів та об’єднаних територіальних громад.
Освітяни розглянули питання впровадження програми національно-патріотичного виховання учнів у системі навчально-виховного процесу позашкільних та загальноосвітніх навчальних закладів на сучасному етапі реформування освіти в умовах загальнодержавних євроінтеграційних процесів. Обмінялися досвідом практичної реалізації та методичного забезпечення цього напрямку у контексті екологічної освіти і виховання школярів.
Про підготовку вчителів у системі післядипломної педагогічної освіти до роботи у напрямку національно-патріотичного виховання учнів в умовах сучасної школи доповів Микола Соловей, проректор Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.
Тему «Національно-патріотичне виховання на засадах екологізації освіти» розкрив Сергій Скрипник, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії та методики природничо-математичних дисциплін Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. Досвідом формування національно-патріотичного світогляду школярів та студентів, які займаються науковою, пошуково-дослідницькою роботою з екологічної тематики, поділилася Алла Ганзюк, кандидат технічних наук, доцент кафедри хімії Хмельницького національного університету. Також розглянули засади формування патріотизму у школярів при викладанні в школі біології та екології, інших природничих наук, під час гурткової роботи, методами музейної педагогіки, у позашкільному закладі, і, зокрема, у гуртку орнітології. Методисти обласного еколого-натуралістичного центру презентували напрацювання закладу як багаторічного експериментального майданчика Національної академії педагогічних наук України.
 Учасник АТО, редактор інформаційного відділу ХОДТРК «Поділля-Центр» Михайло Жила розповів про бойові будні молодих подолян на передовій війни з російським агресором.
Хмельницькі натуралісти поділилися досвідом випуску кишенькового «Фронтового «Кобзаря» для захисників України. Тисячі примірників книги передали з волонтерами на фронт для підтримки бойового духу наших воїнів.
На семінарі йшлося і про залучення обдарованої молоді до еколого-натуралістичної роботи з різних напрямків природничих наук. Про активізацію співпраці педагогів шкіл та позашкілля з науковцями, працівниками державних установ, підприємств області, з патріотично налаштованою громадськістю.
Учасники семінару підготували низку рекомендацій, які надішлють на допомогу учителям шкіл та профільних позашкільних закладів області.