Ситуація, про яку розповіли жителі Чорноострівської об’єднаної територіальної громади, дуже неоднозначна, бо в ній є багато правд. А болюче соціальне густо замішане на моральному. У центрі конфлікту, роздмуханого швидкими до сенсацій ЗМІ, опинилася Миколаївська ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Героїв Небесної Сотні, якою, в числі інших 10 шкіл, опікується віднедавна Чорноострівська селищна рада ОТГ, що в Хмельницькому районі. Хто ж, що і кому винен і що робити?      

Не плюй в криницю...
«Просимо допомогти нашим дітям навчатися у своїй школі, а вчителям спокійно виконувати свої обов’язки. Адже школу вже кілька місяців лихоманить. Почалося з того, що жителька села Манилівка Валентина Деліта позаторік перевела свою доньку Мирославу до школи смт Чорний Острів, а цьогоріч — і молодшу доньку. Добиваючись, щоб і дітей, і її возив шкільний автобус, вона пише листи в усі установи, при цьому на вчителів та школу сипляться різні звинувачення, вішаються «ярлики». Приїжджають різні перевіряючі, які висвітлюють події однобічно, не вислухавши думку батьків,  вчителів. Голова територіальної громади смт Чорний Острів домовився з рейсовими автобусами, щоб цих учнів возили безкоштовно. Але це не влаштовує Деліту. Вона працює в Чорному Острові, отже, до рейсового автобуса діти йдуть з нею, 1 км, а не, як озвучили деякі ЗМІ, 3 або 4 км. Коли В. Деліті стало зрозуміло, що шкільний автобус возити їх не буде, бо це є нераціональне використання коштів, вона з допомогою районного депутата, колишнього жителя с. Манилівка, добивається закриття Миколаївської школи. Це видно з коментаря начальника обласного департаменту освіти «Народному контролю».
Школу буде перевіряти комісія, яка вже попередньо вирішила її закрити. А, отже, тоді автобус буде їх возити: В. Деліту, її дітей з іншими учнями.
Вчителі не проти комісії, але вони не мають бути «піддослідними кроликами», наперед знаючи вердикти цієї комісії. Чи подумав хтось із можновладців про долю вчителів, про побажання батьків, учнів? Батьки учнів».
Що й казати, кричуща картина вимальовується від перегляду всіх тих відеосюжетів, посилання на які аж з Києва надіслала для редакції родичка В. Деліти. Зізналася, допомагає сестрі, матері-одиначці та її дітям домогтися підвезення до Чорного Острова. Вочевидь, і активно організовує всі ці виклики журналістів, листи в різні інстанції, міністерства, уповноваженому Президента з прав дитини, навіть до СБУ. Тяжко добиратися пішки з Манилівки до траси на рейсовий автобус двом дівчаткам-сестричкам, які прагнуть якісних знань в обраному закладі — Чорноострівському НВК. А місцева влада, твердять на камеру і мати, і діти, їх не чує, не хоче допомогти, «не пускає» у Манилівку чорноострівського шкільного автобуса, який торік за однією донькою В. Деліти заїжджав у село і довозив її до НВК.
Чи може бути таке, що жителі чотирьох сусідніх сіл одностайно обурюються діями начебто беззахисної матері-одиначки з двома дітьми, яка бореться за місце під сонцем? Може. На зборах жителі сіл Миколаїв, Манилівка, Везденьки, Малі Орлинці засудили методи Деліти, які паплюжать їхню школу на всю Україну. Звернули нашу увагу на постановочні кадри у репортажах про школярок, які по бездоріжжю снігами  йдуть чомусь на кладовище... На вирвані з контексту пояснення на камеру директора Миколаївської школи, яку мати і діти звинувачують у неякісних освітніх послугах  та інших гріхах і коментарі голови об’єднаної територіальної громади, який начебто ігнорує потяг обдарованої дитини до якісної освіти. Жителі запевнили, що люблять, шанують свою школу і претензій до роботи педколективу не мають. Розуміють, що школі бракує вчителів-предметників, бо через низьку зарплатню, проблеми з доїздом фахівця знайти важко. Порушували питання перед директором, перед відділом освіти райдержадміністрації ще торік, позаторік. Безрезультатно, бо надто складна проблема. І хіба  лише Миколаївської школи проблема? «Наша школа не найгірша в районі», — запевняють. Дає і переможців олімпіад та конкурсів, випускники вступають до вишів, знаходять себе у житті.
«Плекали тут і доньку
В. Деліти Мирославу, здібну дитину, яка в нашій школі навчалася до сьомого класу, — розповідають жителі Любов Ритікова, Тетяна Тютик, Зоя Горохівська. — Дівчина перемагала в олімпіадах та конкурсах, навіть на всеукраїнському етапі. Тепер захотіла мати, щоб вона перейшла в Чорноострівський НВК, будь ласка, та для чого дискредитувати школу? Забираєш дитину, будь готова взяти відповідальність за доїзд, винайми, врешті, квартиру! Хто і що тобі винний?»
«Не плюй в криницю, з якої доведеться води напитися», — кажуть учасники зборів, вболіваючи за шановану в громаді людину, директора Володимира Степановича Парибуса, який 40 літ протрудився в цій школі. «Я по-людськи підтримав свого часу Валентину, свою колишню ученицю, взяв на роботу навіть без вищої освіти, далеку від педагогіки. Вісім літ пропрацювала тут бібліотекарем і вихователем групи продовженого дня (хоч мав від батьків нарікання на її «професіоналізм»). Пішла зі скандалом, ще й брудом нас обілляла. На всю країну дитина судить з допомогою суфлерів про нашу — мою, моїх колег «сумнівну кваліфікацію» — це порядно?» (Без коментарів - авт.)
« Я — патріот своїх дітей»
 Це слова Валентини Деліти, яка з листопада 2016 року працює в Чорноострівській районній бібліотеці. Пані Деліта каже, що її дітям важко вставати о шостій двадцять, щоб уже на восьму бути в школі. Далеко від їхнього дому до траси. (За висновком комісії департаменту, це 2 км
400 м — авт.) Та вважає, що донькам важливо здобути якісну освіту, яку саме тут, у Чорноострівському НВК, їм нададуть. І селищна рада зобов’язана їх довозити. Не розуміє, чому шкільний автобус, який торік підвозив її доньку із самої Манилівки, не може тепер так ходити. На аргумент відділу освіти селищної ради, що доведеться міняти графік, будити на півгодини раніше чужих дітей, каже: «Хіба це такий вже збиток їхньому здоров’ю»? Є ж резервний автобус, міркує жінка, чому не розвантажити маршрут? (Якраз нині, за словами голови ОТГ, він довозить дітей Бережанської школи, бо їхній на капремонті). Жінка визнає, селищна рада домовилася з перевізниками про безкоштовний проїзд для її дітей. Але автобуси йдуть перевантажені, у понеділок вранці взагалі немає чим їхати. «Мені кажуть: для села Манилівка базова школа — Миколаївська, туди організовано довезення шкільним автобусом. Та я вважаю, у цій школі освіта неякісна, про що й пишу в своїх зверненнях до всіх інстанцій». В. Деліта твердить, це, мовляв, саме вчителі та батьки цієї школи перші почали проти неї війну: «Коли торік у серпні розглядалося питання про пониження ступеня школи, бо малокомплектна і дорога для утримання, це саме вони сказали, що возити чорноострівським шкільним автобусом одну мою дитину — нераціональне використання коштів. Краще ці кошти витратити на оплату праці необхідних школі фахівців. І написали відповідного листа у селищну раду. Мені ж у школі дорікали: забрала дитину, не маєш морального права тут працювати. Директор «вдарив» мене по болючому, і я відповіла тим же, розказавши журналістам, що в приміщенні школи проводяться поминальні обіди».
Вже пішовши зі школи, В. Деліта, як згадувалося, пише листи у різні інстанції, що її дітям не організовано доїзд, вимагає перевірок у Миколаївській школі. Приміром, 5.12.2016 звертається у департамент освіти і науки ОДА: «Прошу перевірити якість надання освіти в Миколаївській ЗОШ І-ІІІ ступенів, так як селищний голова Дзісь М.С. відмовляє в підвозі шкільним автобусом до Чорноострівського НВК, мотивуючи тим, що поблизу Манилівки найближча Миколаївська ЗОШ І-ІІІ ступенів, де мої діти можуть здобути освіту на належному рівні і будуть доставлені до школи миколаївським шкільним автобусом». І за цією скаргою з перевіркою чи пак з «вивченням» в громаду їде чергова комісія з департаменту...
Чи дасть громада освіті раду?
Чорноострівський селищний голова Михайло Дзісь стверджує, що здійснені в громаді позапланові перевірки департаментом освіти і науки ОДА відбуваються з порушенням чинного законодавства. І громада ці дії чиновників оскаржила до Міністерства освіти і науки та управління Національної поліції в області. Департамент же за результатами перевірки, яку називає «вивченням скарги», здійсненої «у зв’язку із зверненням до міністра освіти і науки України Лілії Гриневич учениці 8 класу Чорноострівського НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, колегіум», Деліти Мирослави щодо незабезпечення її підвезенням на навчання та додому з с. Манилівка до Чорноострівського НВК... та наданням неякісної освіти у Миколаївській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів», настійливо рекомендує реорганізувати Миколаївську ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Героїв Небесної Сотні у НВО «Школа І ступеня, дошкільний навчальний заклад». Цитуємо дослівно: «Оскільки у Миколаївській загальноосвітній школі І- ІІІ ступенів дійсно не створено якісні умови для навчання та розвитку учнів, особливо для дітей, які мають високий рівень розвитку, прошу розглянути можливість продовження маршруту шкільного автобуса до с. Манилівка і забезпечити підвезення ще двох учнів (крім Деліти Мирослави) та вихователя Чорноострівського навчального закладу із села Манилівка». «Однак насправді такого вихователя не існує, кажуть у селищній раді. — А є Валентина Деліта, яка звільнилася з посади вихователя групи продовженого дня Миколаївської школи через конфлікти з колективом та перейшла на роботу у Хмельницьку районну бібліотеку, яка розташована у Чорному Острові. А інших працівників бюджетної сфери у Манилівці немає».
Михайло Дзісь розповідає, що спільно з відділом освіти селищної ради розглядали різні варіанти розв’язання проблеми. У цьому році чорноострівський шкільний автобус має складний, обтяжений маршрут і графік руху, бо довозить дітей і до НВК, і до шкіл І-ІІ ступенів в орбіті селища Чорний Острів. Загальна протяжність його руху 97 кілометрів. Цьогоріч ще додалися школярики із села Засядьки, частину яких він довозить у Чорний Острів, а частину у школу в Мар’янівку, а це чималий гак. О 7.24 цей автобус починає довіз дітей із села Польові Гринівці, а закінчує вранішній маршрут о 8.55 біля НВК. Якщо додати ще й Манилівку, яка не входить до мережі базового Чорноострівського НВК, то діткам з Польових Гринівців доведеться вставати на півгодини раніше і їхати більше 15 кілометрів, що суперечить санітарним нормам. І батьки — проти. Про це сказала кореспонденту і Ольга Островська, директор Чорноострівського НВК, яка складала і підписувала маршрут. Тому торік ще на початку вересня для дітей Валентини Деліти склали інший графік. Той же миколаївський шкільний автобус з Манилівки підвозив їх до сусідньої Антонівки, а вже звідти дівчаток забирав чорно-острівський шкільний автобус. Та оскільки цей автобус також довозить у свою базову школу дітей з різних сіл, з протилежних сторін, ще й потижнево-змінно, почалися накладки, нестиковки в часі. Батьки виступили зі скаргами, з протестами до селищної ради, щоб їхніх діток, які добираються в Миколаївську ЗОШ, не возили в протилежний від школи бік, не змушували недосипати півгодини, щоб той автобус встигав до занять. Тож керівництво селищної ради в середині вересня змушене було відмінити цей маршрут. Натомість домовилися з усіма перевізниками про безкоштовне довезення дітей
В. Деліти до Чорного Острова. «Ми не порушили законодавства, — каже начальник юридичного відділу селищної ради Володимир Топольніцький. — Адже з 1 січня 2015 року набрали чинності зміни до законів, за якими органи місцевого самоврядування не зобов’язані забезпечувати обов’язковий безкоштовний підвіз школярів, а уповноважені забезпечувати «пільговий проїзд у порядку та розмірах, визначених цими органами за рахунок видатків відповідних місцевих бюджетів». І начальник департаменту Олег Фасоля це добре знає. Знає і те, що законодавство не дозволяє серійних позапланових перевірок в освітньому закладі, тим більше без попередження керівництва селищної ради, як це зробила комісія департаменту 7 листопада 2016 року. Ми будемо вживати заходів щодо незаконних дій департаменту». До речі, ще одна комісія департаменту освіти від 14 грудня 2016 року таки ж встановила те, що «безкоштовний проїзд учениці 8 класу Чорноострівського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, колегіум» Деліти М.О. до місця навчання та у зворотному напрямку організований та здійснюється за домовленістю з перевізниками». А також те, що «продовження маршруту з смт Чорний Острів до с. Манилівка немає можливості у зв’язку із перевантаженістю маршруту». «По-людськи, звісно, шкода дітей В. Деліти, що потрапили у таку ситуацію, — кажуть у селищній раді. — І тому ми плануємо придбати спільно з департаментом освіти новий шкільний автобус для Чорноострівського НВК. Тоді будуть створені нові маршрути для довезення дітей сіл Крачки, Захарівці, Манилівка...»
У департаменті освіти і науки облдержадміністрації кажуть про обов’язкове дотримання єдиної державної освітньої політики, у тому числі і в об’єднаних територіальних громадах. Директор Олег Фасоля стверджує, що ніяких перевірок у Миколаївській школі не було. Фахівці з області лише вивчали якість надання освітніх послуг. І виявили ряд недоліків, порушень методичного характеру, відсутність потрібних фахівців-предметників, належної матеріальної бази, порушення в організації індивідуального навчання учнів. Те, що в приміщенні школи проводилися поминальні обіди — серйозне порушення санітарних норм. Головне питання — чи може ця малокомплектна школа в принципі
(а таких в області третина з усіх 756) за таких умов надавати якісну освіту? Низькі результати зовнішнього незалежного оцінювання свідчать, що в області з цим великі проблеми. Тому департамент і запланував по усіх школах моніторинг, щоб з’ясувати причину низьких результатів. Керівництву Чорноострівської селищної ради, наголосив О. Фасоля, в межах чинного законодавства рекомендовано реорганізувати малокомплектну Миколаївську школу. Дітей старших класів (цьогоріч у школі троє одинадцятикласників) довозити до школи, де є профільне навчання. Крім того, слід налагодити співпрацю педагогам школи з методичними службами району, області. За словами О. Фасолі, органи місцевої влади справді не зобов’язані забезпечити довіз дітей в абсолютно всі навчальні заклади, куди вони забажають. Але якісну освіту забезпечити зобов’язані. І ще. Валентина Деліта час від часу скаржиться, що має проблеми з доїздом своїх дітей рейсовими автобусами, діти пропускають заняття. Місцева влада має відреагувати.
Голова Чорноострівської селищної ради Михайло Дзісь каже, що вживають заходів, щоб забезпечити школу необхідними фахівцями, навіть вирішують частково оплатити їм доїзд. Питання про реорганізацію Миколаївської школи поки на сесію не виноситимуть, бо це не на часі. Цей заклад (48 дітей, нове приміщення), не найгірший у всіх відношеннях в області. Про це свідчать і навчальні досягнення учнів та вчителів, і результати ЗНО. До того ж є насамперед бажання жителів громади, яким ця школа, базова на своєму кущі, — необхідна. І в громади є кошти, щоб її утримувати.
 Михайло Дзісь стверджує, що ситуація набрала характеру далеко серйознішого, ніж просто конфлікт через обгрунтовану зміну руху шкільного автобуса. На нього як голову громади чиниться тиск, вноситься нервозна обстановка у роботу освітян, селищної ради з метою дискредитації. Очевидно, хтось зацікавлений у цьому, і цей хтось маніпулює громадянкою Делітою.
Ми ж сподіваємося, що явним і закулісним учасникам цієї історії вистачить мудрості поставити у ній крапку.