Останнім часом сільські школи потерпають від безжалісної оптимізації. Та хіба у попередні роки не діяли вони за принципом залишкового фінансування? Тому коли у таку школу вкладають, коли їй дарують надію на майбутнє, це, погодьтеся, дає право громаді пишатися своїм ставленням до освіти, культури, розвитку юного покоління.

Саме так подбали про Майдано-Олександрівську ЗОШ І-ІІІ ступенів, що у Віньковецькому районі. Багато років і вчителі, і школярики мріяли про теплий, затишний спортивний зал.
У залі, який зостався від колишнього Будинку культури, опалення не було, стара підлога — жахлива, щілини у трухлявих вікнах затягували целофаном, і все одно тут гуляв узимку вітер. Уроки фізкультури в теплу пору проводили на вулиці, а взимку у класах чи актовому залі, кажуть вчителі початкових класів Світлана Коваль та Валентина Федорова.
Тож коли голова батьківського комітету Інна Побережна натрапила в Інтернеті на оголошений конкурс у рамках проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-3», одразу стала шукати однодумців, щоб використати цей шанс. Створили громадську організацію «Майдано-Олександрівське об’єднання «Майбутнє Майдану-Олександрівського». І на зборах громади проголосували саме за проект «Енергозберігаючі заходи. Капітальний ремонт шкільного спортзалу».
Коли виграли конкурс — радості не було меж. За його умовами, із загальної вартості 228 251 гривня внесли 125 675 гривень Євросоюз та Програма розвитку ООН. А решту — 91163 гривні — виділили з бюджету Віньковецького району та 11413 гривень зібрала ГО «Майбутнє Майдану-Олександрівського».
Із серпня по грудень торік під керівництвом директора Поліни Дурдас працівники школи, вчителі на громадських засадах займалися ремонтом. Замінили вікна на металопластикові, освітлення, систему опалення, стіни поштукатурили-побілили. А 15 тисяч гривень на реконструкцію підлоги виділив народний депутат Віктор Бондар, який завше сприяє школі, каже директор. Він же і про вхідні двері подбав. Стелили підлогу під началом майстра на всі руки завгоспа Віктора Ткача. А на фарбу відділ освіти під керівництвом Віталія Арсенюка виділив чотири тисячі гривень.
Віктор Ткач наголошує: якби у самому приміщенні школи встановити таку ж систему опалення, як у спортзалі, то і відчутно тепліше було б, і природного газу вдвічі менше використовували б. Бо тепер, з підключенням спортзалу до котельні, школа не набагато більше платить за енергоносії.
А ще дирекція і батьківський комітет задумали до спортзалу прибудову — хол і роздягальню. Вже і проектну документацію виготовляють, повідомила голова батьківського комітету Інна Побережна. Та й подвір’я шкільне не завадило б заасфальтувати. Покладаються у цій справі на допомогу спонсорів.
Нині ж і діти, і вчителі радіють комфортному спортзалу. Він ніколи не пустує: бо клас за класом (фізкультура у кожному тричі на тиждень) залюбки поспішають на урок. А на великій перерві та після шкільних уроків тут займаються малята із дитсадка, який у цьому ж приміщенні. Ще після уроків тренер районної спортшколи Ігор Дурдас тут вишколює юних тенісистів. Адже на відкритті спортзалу начальник відділу освіти РДА Віталій Арсенюк поставив завдання відродити славу тенісного гуртка школи, чиї спортсмени раніше постійно виборювали в області призові місця. Вчитель фізичного виховання Петро Цісар також тренує любителів футболу. Нещодавно він проводив в оновленому спортзалі відкрите заняття для вчителів району, для яких відділ освіти організував семінар «Здоров’язберігаючі технології на уроках фізичного виховання». Дуже радіють новаціям і вчителі початкової школи, зокрема, Світлана Коваль та Валентина Федорова, з якими ми спілкувалися. Бо найсутужніше без спортзалу доводилося наймолодшим. А дітки ж мають рости здоровими, бадьорими, добре відпочивати після уроків у класах. Тепер, кажуть педагоги, і програму вдасться у повному обсязі виконувати, і тренувати школярів з волейболу.
Інвестиції у благоустрій школи з ініціативи громади ще раз доводять, що у такого закладу є майбутнє. Нині в школі 101 дитина, причому доїжджає 13 учнів. У молодшій школі 50, а в дитсадку 40 діток.
Не зупиняючись на досягнутому, голова батьківського комітету спільно з директором школи, членами громадської організації подали заявку на участь в програмі «Монсанто Україна» щодо підведення до школи, дитсадка, ФАПу централізованого водопостачання. Бо в селі проблеми з водою, особливо влітку. І, приміром, в школі через те не можуть діяти внутрішні туалети, бо води з криниці ледь на їдальню вистачає. У цьому важливому для села проекті активісти знову ж сподіваються на підтримку району. Хай же мрії школи здійсняться. Адже йдеться про майбутнє села.