У Старокостянтинові відбувся традиційний щорічний Відкритий  освітній форум учителів природничих дисциплін, присвячений пам’яті Героя Небесної Сотні, Героя України Сергія Боднарчука.

Організаторами виступили Міністерство освіти і науки України, Національний центр «Мала академія наук України», департамент освіти і науки ОДА, обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, управління освіти виконкому Старокостянтинівської міськради, ВГО «Асоціація учителів фізики «Шлях освіти — XXI».
Наш земляк Сергій Бондарчук — талановитий вчитель фізики, вчитель-методист, переможець педагогічних конкурсів трагічно загинув 20 лютого 2014 року в Києві на вулиці Інститутській від кулі снайпера, рятуючи поранених. Нині Старокостянтинівському НВК, де успішно викладав Сергій Михайлович, присвоєно його ім’я. Рішенням Старокостянтинівської міськради Сергію Бондарчуку присвоєно звання «Почесний громадянин міста Старокостянтинова» посмертно. Ім’ям земляка, якому Указом Президента у 2014 році посмертно присвоєно звання «Герой України»  названо одну з центральних вулиць його рідного міста. Рішенням вченої ради обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Герою присвоєно відзнаку «Почесний професор», як і загиблому на Майдані патріоту-освітянину Миколі Дзявульському з Шепетівки.
 У пам’ять про шановану людину, колегу, патріота, громадянина старокостянтинівці спільно з обласним ІППО започаткували два роки тому педагогічні фізичні читання. За два роки освітянський форум здобув всеукраїнське визнання. Цьогоріч у ньому взяли участь науковці, викладачі природничих дисциплін з багатьох куточків України. Завдяки підтримці Національного центру МАНУ і, зокрема, голови ВГО «Асоціація вчителів фізики «Шлях освіти — ХХІ» науковця Ігоря Чернецького, учасники познайомилися із новітніми педагогічними технологіями та засобами навчання, представленими на Всеукраїнській виставці «Інноваційні заклади освіти України», яка цими ж днями відбувалася у Києві. Форум став її майданчиком.
Гостей привітали заступник міського голови Старокостянтинова Тетяна Бондарчук, заступник начальника управління департаменту освіти ОДА Валентина Блажиєвська, ректор ОІППО Віктор Берека,  начальник управління освіти Старокостянтинівської міськради Анатолій Пасічник,  завідувач відділу створення навчально-тематичних систем знань НЦ МАНУ Ігор Чернецький, директор Старокостянтинівського НВК імені Героя України  Сергія Бондарчука Лариса Боднар. Учасники вшанували пам’ять про Сергія Бондарчука та всіх загиблих героїв. Поклали квіти до пам’ятних знаків Героїв Небесної Сотні, Героя України Сергія Бондарчука, пам’ятника Тарасові Шевченку в місті Старокостянтинові.
«Найкраща пам’ять про нашого колегу, педагога, патріота — це продовження його справи, — підкреслив ректор ОІППО Віктор Берека. — Педагогічні напрацювання Сергія Бондарчука свідчать про його новаторський підхід до викладання фізики, виховання обдарованої юні. Тому мета нашого форуму — обмін досвідом, інноваційними методиками викладання природничих дисциплін у школі за сучасними світовими  технологіями».
У чудово оснащених аудиторіях НВК «школи-гімназії»  учителі області та України познайомилися з актуальними напрямками розвитку вітчизняної та зарубіжної освіти в галузі природничих наук, формами роботи з обдарованою молоддю у системі МАН, програмами стажування вчителів природничих дисциплін в Україні та за кордоном.
Нині у світі та Україні набуває поширення напрям STEM-освіти. Він охоплює, інтегрує природничі науки, технології, технічну творчість, математику. У навчальних програмах посилюється природничо-науковий компонент та інноваційні технології. Головна місія освіти — пробудити у дитині дослідника, здатного осягати та продукувати ідеї. Цікавий тренінг «Педагогічна підтримка дослідницької діяльності учнів ЗНЗ» провела науковець Наталя Поліхун, провідний науковий співробітник відділу НЦ МАНУ. Автор книги-посібника «Як стати дослідником» презентувала навчальну програму «Основи дослідницького пошуку», систему підготовки юних науковців із залученням сучасних наукових досягнень нейропсихології, нейропедагогіки, унікальних методик вітчизняних та зарубіжних учених та технологій STEM-освіти.  Цінний практичний досвід із використання сучасних цифрових навчальних засобів отримали на тренінгу, проведеному завідувачем відділу створенння навчально-тематичних систем знань НЦ МАНУ «МАНЛаб» Ігорем Чернецьким. На прикладі досліду, вимірювання за допомогою аналогово-цифрового перетворювача, під’єднаного до ПК, учасники тренінгу побачили можливості сучасного багатофункціонального обладнання. Воно дає змогу бачити динаміку процесу, будувати графіки, діаграми, візуалізує дослід.
 Ігор Чернецький підкреслив: до нових техзасобів, які надходять у школи, є безкоштовні методики, програми, підручники. До нових програм із природничих і неприродничих дисциплін, які нині створюються, буде включено елементи STIM-освіти. Чимало корисних знань і навичок принесли учасникам й інші тренінги. Про міжнародні наукові школи для учителів природничих дисциплін розповів Сергій Вапнічний, учитель фізики та інформатики Старокостянтинівського НВК, який стажувався за кордоном.
За матеріалами освітнього форуму обласний ІППО видасть науковий збірник.