Під час Восьмої міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти-2017» у Києві Хмельницький обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді відзначено срібною медаллю.  Організатори — Міністерство освіти і науки України та Національна академія педагогічних наук України — високо оцінили здобутки педагогічного колективу ХОЕНЦУМу та досягнення позашкільників області, які демонстрував заклад.

На виставці було представлено інноваційні проекти, засоби навчання, програми учасників освітнього процесу із 15 країн світу. На стендовому захисті обласний ЕНЦУМ як експериментальний майданчик Національної академії педагогічних наук України презентував результати реалізації 4-х спільних науково-освітніх проектів із НАПНУ та Національного ЕНЦУМ. Це такі як: «Позашкільна освіта — науково-методичне забезпечення екологічної освіти та морально-духовного виховання дітей, учнівської і студентської молоді»; «Формування творчої і соціально активної особистості засобами телекомунікаційних проектів у позашкільному навчальному закладі»; «Сучасні здоров’язбережні технології навчання і виховання школярів як шлях до якісної освіти»; «Формування національно-патріотичних почуттів дітей, учнівської і студентської молоді юннатівськими формами роботи в контексті українського патріотизму та євроінтеграції України».
«Родзинками»  виставки стали перша в Україні електронна бібліотека з оцифрованою літературою та нові навчальні книги хмельницьких натуралістів, — розповідає директор ХОЕНЦУМу Василь Климчук.
За останні роки заклад підготував і надрукував 29 змістовних навчальних посібників (12 з грифом Національної АПН України, НЕНЦУ Міністерства освіти і науки України) навчально-методичного і природничо-краєзнавчого змісту, а також низку буклетів, збірників науково-практичних семінарів, альбомів загальним тиражем понад 30 тисяч примірників, які безкоштовно передані в заклади освіти усієї області та схвалені педагогами і школяриками.
Лише торік заклад підготував і випустив у світ науково-популярні видання природничо-краєзнавчого змісту «Живі смарагди Шепетівщини», «Хмельниччина», «Ліси Хмельниччини», благодійного видання для захисників України «Фронтовий Кобзар», навчально-методичного посібника для  педагогів області та України «Організація і зміст діяльності учнівських лісництв на базі навчальних закладів та лісогосподарських підприємств».
За рекомендаціями науковців Академії, всю напрацьовану літературу та низку  авторських книг і документів було переведено у цифровий формат  і розміщено на сайті закладу. З’явилася ця інформація й на інших освітніх порталах держави, що започаткувало створення першої в Україні електронної бібліотеки для юннатів, школярів, студентів, педагогів і науковців.
За підсумками реалізованих ХОЕНЦУМом проектів, на базі закладу відбулися дві міжнародні та дві всеукраїнські науково-практичні конференції, проведені три виставки-презентації закладу а НАПНУ та чотири — в НЕНЦУМ. Педагоги обласного еколого-натуралістичного  центру неодноразово проводили спільні вебінари, інтернет-семінари зі столичними науковцями, Національним ЕНЦУМом, ділилися досвідом з педагогами зі всієї України. Інноваційні підходи педагогів до організації якісної позашкільної освіти, роботи з обдарованою молоддю  відзначено численними грамотами, сертифікатами, трьома срібними та двома золотими медалями міжнародних освітянських виставок, низкою почесних відзнак, серед яких «Переможець відкритого рейтингу «Золота когорта позашкільників», «Флагман позашкільної освіти України», «Лідер сучасної позашкільної освіти» та іншими.