У селі Корчик Шепетівського району 26 років (!) будують школу, а учні та вчителі тісняться в аварійному приміщенні, яке кожної миті може обвалитися!
Читаю щойно прийнятий закон про освіту і плачу. В Україні кожен має право на якісну та доступну освіту, незалежно від місця проживання... Освіта є державним пріоритетом, що забезпечує інноваційний, соціально- економічний і культурний розвиток суспільства... Фінансування освіти є інвестицією в людський потенціал. Засадами державної політики є людиноцентризм... А перед очима — халупи Корчицької школи І-ІІІ ступенів, обвислі стелі на підпорах, перекошені стіни, потріскані груби, туалет на вулиці. Декорації 17 століття. Привезіть сюди, у глибинку, педантичного європейця, на догоду якому виписували новий закон, хай отримає враження... А українські діти і вчителі — терплять. Доки, панове чиновники?

З болючим листом звернулися до редакції депутати Корчицької сільської ради: «Ми шукаємо захисту від дій чиновників та хочемо через газету висловити обурення на дії влади стосовно наших дітей. Діти, що проживають в селах Корчик, Хутір, Романів, навчаються в страшних умовах. Тож розповідаємо страшну історію будівництва школи, що триває рекордну кількість років...».
Будівництвом школи займався колгосп у 1990-1993 роках, йдеться далі. Ще встигли змурувати коробку та частину її покрити шифером. Десяток літ споруда поступово руйнувалася під впливом опадів та у 2003-му частина будівлі, на якій не було покрівлі, впала. Цього ж року довгобуд передали на баланс Корчицької сільської ради.
«На замовлення сільської ради Державно-кооперативним проектно-вишукувальним інститутом «Хмельницькагропроект» тричі виготовлено документацію на добудову школи (коригування робочого проекту на реконструкцію). Останній раз оновлено документацію 25.01.2016 року. Згідно зі зведеним кошторисним розрахунком, вартість будівництва становить 28404,633 тис. грн., у тому числі вартість виконаних робіт і понесених витрат станом на 29.02.2016 р. в сумі 1086,492 тис. грн.
Корчицькою сільською радою на оновлення проектно- кошторисної документації (робочих проектів) вже витрачено 200 тис. грн. Внаслідок проведених ремонтних робіт зупинено подальшу руйнацію школи.
Відповідно до розпорядження Кабміну, у травні 2013 року за програмою «Будівництво, реконструкція...» облдержадміністрації на добудову школи було заплановано видатки на суму 3,0 млн. гривень. Розпорядником коштів був департамент житлово-комунального господарства та будівництва ОДА. Підрядною організацією за результатами процедури закупівлі робіт — ТОВ «Поділля Інвест-Сіті». Органами Державної казначейської служби проведено реєстрацію юридичних зобов’язань Департаменту на суму попередньої оплати 884495, 16 гривні.
Підрядною організацією з листопада 2013 року по січень 2014 року проведений значний обсяг робіт: замінено покрівлю школи (дерев’яні конструкції на нові), шифер — на металопрофіль, встановлені металопластикові вікна, змуровані витяжки, карнизи, проведено підсилення несучих конструкцій. Всього виконано робіт на суму 998,802 тисячі гривень. Тодішня влада запевняла, що школа буде добудована до кінця 2014 року. Однак зі зміною влади будівництво заглохло.
У 2014-2015 роках будівництво не проводилося через відсутність коштів. Завдяки клопотанню депутатів обласної ради М. М. Дячука, В. М. Мовсісяна, Т. П. Василик та голови районної ради П. Ф. Дзяворука, рішенням 5-ої сесії обласної ради від 21.04.2016 р. внесено зміни до обласного бюджету та на будівництво ЗОШ І-ІІІ ступенів у селі Корчик виділено 1 млн. грн. Рішенням сесії обласної ради від 20.10.2016 р. додатково виділено ще 500000 грн. В результаті торгів за будівництво взялося ТОВ «Білдермак». У вересні-грудні 2016 року підрядником виконано великий обсяг робіт, а саме: зроблена меліорація, змуровані всі внутрішні перегородки по класах, в підвалі, на першому та другому поверхах, утеплена покрівля, заново зроблений фундамент     під їдальню і спортзал, пробурена свердловина, огороджена територія... Нині роботи припинені, через відсутність коштів». Лист підписали депутати сільської ради.
На зустріч з кореспондентом зібралися підписанти листа, мешканці трьох сіл: Корчика, Романова, Хутора, серед яких і 13 ветеранів російсько-української війни, батьки учнів школи. Люди — на межі терпіння. Нарікають на жахливі умови перебування дітей. Взимку у старих приміщеннях школи (їх 7) дошкуляє холод, цілоріч — постійна загроза обвалу стелі і стін, які розповзаються в різні боки.
У сільській раді демонструють стоси переписки з чиновниками різних інстанцій: від облдержадміністрації до уряду та президента.
«Хіба наші діти гірші від дітей депутатів, що вчаться за кордоном? Чи від інших дітей області, яким покращили умови навчання: адже гіршого приміщення школи І-ІІІ ступенів в області немає!» Батьки обіцяють вдатися до радикальних дій, щоб привернути увагу до своєї біди: перекрити трасу Житомир- Хмельницький або залізничну колію в селі Михайлючка.
«Як можна ігнорувати кричущі висновки технічної експертизи від 15 лютого 2016 року, за якою стару школу визнано аварійною, непридатною до експлуатації», — обурюються депутати та сільський голова Василь Кондратюк. Експертизи 2006-го, 2009-го, 2013-го років наголошують про 87 відсотків зносу конструкцій: зруйнований фундамент, підпертий блоками, порохняві балки та стіни, сяк-так зліплена у 1949 році будівля ремонту не підлягає.
Розпач охопив людей, коли цьогоріч, люби Боже правду, їхнє прохання про допомогу проігнорували. Торік у листопаді клопотаннями депутатів обласної ради, зокрема, В. М. Мовсісяна, стару школу та довгобуд обстежила постійна комісія обласної ради з питань освіти, науки, культури, молодіжної політики, спорту і туризму на чолі з головою комісії Інною Ящук. Депутати вирішили, що навчання в старій школі неможливе, добудову слід невідкладно продовжити.
Звідтоді комісія тричі за півроку рекомендувала обл- держадміністрації передбачити на добудову відповідні кошти під час внесення змін до бюджету, обласній раді — звернутися за підтримкою до Кабміну. А Шепетівській РДА — включити добудову Корчицької ЗОШ І-ІІІ ступенів до переліку об’єктів, які фінансуються за кошти Фонду регіонального розвитку.
«Сільська рада підготувала пакет документів для участі в конкурсі інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку у 2017 році, — каже Василь Кондратюк. — На область з цього фонду на поточний рік виділили 139 мільйонів 812 тисяч гривень. Нам обіцяли з цих коштів 1,5 мільйона на продовження будівництва. Ми зобов’язалися виділити з бюджету сільської ради 167 тисяч гривень. Однак у травні цьогоріч на засіданні міжвідомчої комісії у міністерстві Хмельницькій облдержадміністрації зроблено зауваження щодо недостатньої суми фінансування з державного фонду регіонального розвитку на зазначений об’єкт та відправлено документи на доопрацювання. А 12 червня 2017 року відбулося засідання регіональної комісії облдержадміністрації з оцінки та попереднього відбору інвестиційних програм, на якій виносився на розгляд перелік об’єктів, відповідно до зауважень Міжвідомчої комісії при Мінрегіоні України. І відповідно до протоколу засідання, комісія вирішила... виключити з переліку програм і проектів регіонального розвитку, що можуть фінансуватися за рахунок коштів Фонду, у 2017 році проект «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів у с. Корчик Шепетівського району — будівництво». І хто ж це запропонував? — не стримують емоцій у Корчику! І чим керувалися?
Адже три села розташовані на такому, даруйте, відшибі в лісі, далеко від інших населених пунктів, що своя добротна школа вкрай необхідна жителям. Дороги з двох боків до сіл — жахливі (ми про це розповімо окремо).
За інформацією голови райдержадміністрації Романа Підопригори та голови районної ради Петра Дзяворука, збудована у Корчику школа зможе надавати освітні послуги понад 300 дітям. А в звільненому приміщенні початкової школи нарешті відкриють довгоочікуваний дитсадок, який потрібен 96 дошколярикам. І якого вимагає новий закон про освіту.
Керівники району визнають, що всіма силами підтримують добудову у Корчику, та виконати умову — 10 відсотків співфінансування до державних коштів з Мінрегіонбуду район не може: мають дефіцит бюджету по зарплаті 27 мільйонів гривень. Потребують допомоги області. Загалом цьогоріч підготували документи, щоб залучити на об’єкт у Корчику кошти з різних джерел, в тому числі і надані Євросоюзом. Сільська рада зголошується виділити певні кошти на співфінансування.
З повної кошторисної вартості добудови школи у 25-27 мільйонів, наголошують у сільській раді та в районі, половину становить обладнання. Тому прохають владу області та Київ виділити хоча б 14-15 мільйонів гривень — на внутрішні роботи, облаштування опалення, освітлення та підлоги. Щоб дітей забрати із завалинця. Для продовження робіт треба хоча б п’ять мільйонів гривень.
Начальник управління регіонального розвитку та будівництва облдержадміністрації Олексій Дьома запевняє, що проект «Корчицька ЗОШ І-ІІІ ступенів-добудова» знову внесуть на обласну комісію під фінансування з фонду регіонального розвитку на 2018 рік, яка вчергове відбудеться за кілька тижнів. Депутати Інна Ящук та Тетяна Василик знову виносять проблему Корчика на розгляд сесії обласної ради 27 вересня цьогоріч!
Люди, згляньмося на тих дітей! Кажуть, поки болить своє, ми ще живі. Поки болить чуже, ми ще люди. А поки дбаємо про своїх громадян, вони ще вірять у державу...