Вже майже рік у Хмельницькому на вулиці Зарічанській працює музей історії науки «Еврика». Фізичні та хімічні явища, різноманітні оптичні ілюзії чекають тут на відвідувачів. І підтвердження цьому — не лише яскраві враження дітей, а й здивовані дорослі.

І справді, емоційне задоволення від відвідин «Еврики» отримуєш неабияке. Хто б міг подумати, що досі для нас не зрозумілі до кінця процеси фізики та хімії виявляться такими цікавими.
 Можна, до прикладу, самостійно створити електричне поле, перевірити електропровідність людини та матеріалів, ознайомитися з математичним і магнітним маятниками та архімедовим важелем тощо.
 А чи чули ви про праксіноскоп (тобто — кіномашину)? Якщо ні, то цей прилад для демонстрації рухомих малюнків ви маєте випробувати! Чи, приміром, спробувати свою майстерність гри на органі з труб, пройти цікавий тест на дотик і тремтіння рук, позабавлятися з ехофоном та шумоміром, а потім ще й зіграти на незвичному фортепіано… Та це лише початок захоплюючої екскурсії, адже інсталяції такі унікальні, що мимоволі зовсім забуваєш про час. Особливе враження справляє 3D-принтер — дійсно унікальний пристрій! На відміну від звичайного принтера, що друкує фарбами на папері, саме 3D-принтер працює за принципом пошарового створення твердого об’єкта. Звичайно, він не може надрукувати справжній автомобіль чи літак, однак окрему деталь чи зменшену копію — запросто. Про що свідчить майже завершена міні-копія Ейфелевої вежі.
 Та це ще не все… Всім відомі з дитинства казки про велетнів... Отож обов’язково спробуйте посидіти на велетенських стільцях біля величезного столу. Та ще й пригостіться гігантським печивом. А далі ще чекають дзеркальна, лазерна та кімната Еймса. Вони, до речі, найбільше подобаються відвідувачам «Еврики». Крім того, обов’язково спробуйте пройти по балці над розкритою шахтою ліфта. Якщо, звісно, не маєте страху висоти.
 Як зазначають працівники музею, база постійно поповнюється новими інсталяціями та об’єктами. Нині є майже 50 новинок — різноманітних експонатів. Особливий цей заклад і тим, що все можна чіпати руками, досхочу фотографуватися. Екскурсії надзвичайно цікаві та змістовні як для дітей, так і для дорослих.
 Як зазначила директор музею Оксана Онищак: «Ідея створити такий заклад з’явилася після відвідування аналогічних у Києві та Одесі. Люди, які приходили до нас, залишалися задоволеними, тому ми розуміли, що на правильному шляху. Бо в наших школах досить складно з матеріально-технічною базою, а в нас можна, до прикладу, перевірити той чи інший закон фізики на практиці. Кожен знаходить для себе в «Евриці» щось цікаве. Головною метою було те, щоб наші діти мали можливість поєднати навчання з розвагами».
 Майже два роки тривало облаштування музею. Викликав труднощі процес підбору майстрів, адже вони мали власноруч не лише виготовити необхідні експонати та інсталяції, а й потім забезпечувати необхідний догляд за ними та ремонт. Отож довелося шукати їх у нас, на Хмельниччині. У ньому майже все, окрім 3D-принтера, зроблено й встановлено руками місцевих умільців.
— Ідей ще багато, — зазначила Оксана Вікторівна, — є куди рости й розвиватися. А головне — буде ще чим здивувати відвідувачів.