На базі Ярмолинецького професійного ліцею офіційно зареєстрований Державний навчальний заклад «Ярмолинецький центр професійної освіти». До його складу увійшло також територіально відокремлене відділення села Говори Віньковецького району. 

Історія створення ліцею
У 2001-му році відкрито Ярмолинецьку філію Хмельницького професійно-технічного училища № 8. Очолив її досвідчений педагог Василь Мельник. Понад півтори сотні юнаків та дівчат отримали можливість здобувати тут робітничі спеціальності.
Долучилися до створення філії депутати обласної ради Василь Волощук, Віталій Гуменюк та Октавіан Коханко, колишній заступник начальника обласного управління освіти і науки, професор.
Згодом Ярмолинецьку філію було реорганізовано в окремий навчальний заклад — професійний ліцей. За короткий час у ліцеї створили добротну матеріально-технічну і навчальну базу. Тож за кілька років професійний ліцей став справжньою кузнею робітничих кадрів.
Завдяки працівникам ліцею та їхньому підходу до організації виховного процесу вже кілька років поспіль найбільш підготовлені та здібні учні представляють нашу державу на престижному міжнародному конкурсі молодих зварників «Золотий кубок Linde» у Чехії. Як правило, ліцеїсти показують відмінні навички серед учасників конкурсів багатьох країн світу, а за підсумками змагань — лідирують.
Окрім того, Ярмолинецький ліцей став центром творчої думки, ідей та нових починань. Тут регулярно проводяться навчальні семінари обласного рівня. А нещодавно сюди за досвідом приїжджала делегація з Івано-Франківщини.
Цей навчальний заклад занесено до книги «Флагмани освіти України». Ліцей здобув срібну медаль на третій міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти — 2012». У міжнародному форумі в Києві під назвою «Інноватика в сучасній освіті» ліцей нагороджений дипломом лауреата конкурсу другого ступеня у номінації «Вектор інноваційного розвитку системи професійно-технічної освіти».
Неодноразово молоді умільці відстоювали честь області на всеукраїнському звіті-огляді переможців регіональних фестивалів технічної творчості професійно-технічних закладів. На виставці було представлено півтора десятка майстерно зроблених виробів художнього ковання, моделі гуртка технічної творчості. Зокрема, кований виріб, що відображає карту нашої держави, отримав найвищу оцінку журі.
Учні брали участь і займали призові місця в аматорських фестивалях, спортивних змаганнях, виставках декоративно-прикладного мистецтва різних рівнів.
І тепер є чим гордитися
Минулого року в Ізяславі відбулася всеукраїнська нарада лісівників. Директора Ярмолинецького ліцею Василя Мельника запросили поділитися досвідом. Адже за час існування закладу отримали належну теоретичну та практичну підготовку 943 лісоруби.
Випускник ліцею Сергій Кондрат за підсумками змагань у міжнародному конкурсі молодих зварників потрапив до четвірки кращих. А старший майстер Вадим Новосядлов, справжній віртуоз своєї справи, завдяки професійній майстерності увійшов до десятки сильніших у XII конкурсі зварників України. Завдяки педагогу-вихователю Ларисі Корніловій підготовлено до друку посібник з ілюстраціями «Духовні цінності українського народу», аналога якому в області годі й шукати. А досвідчений викладач спецдисциплін Світлана Терлецька завершила роботу над книгою «Методичні вказівки до виконання лабораторно-практичних робіт з предмету «Інформаційні технології».
На належному рівні у ліцеї діє гурток «Юний літератор». Найбільш здібні учні захоплюються поезією та прозою. Викладачі української мови та літератури Алла Білик і Галина Шматлай намагаються прищепити своїм вихованцям любов до рідного слова. До речі, другий етап міжнародного конкурсу знавців української мови ім. Петра Яцика увінчався успіхом другокурсника Михайла Олійника, який виборов третє місце.
Колектив зберігає і примножує традиції альма-матер, здійснює вагомий вклад у підготовку будівничих України. Випускники шкіл тут можуть обрати спеціальність за покликанням. З-поміж них – електрогазозварник, водій автотранспортних засобів категорії «С», слюсар із ремонту колісних транспортних засобів, оператор комп’ютерного набору, муляр, лісоруб, штукатур, швачка, кравець, тракторист-машиніст і т. д.
Тож двері цього навчального закладу завжди відкриті для випускників шкіл, де вони зможуть отримати знання та згодом стати справжніми професіоналами своєї справи.