Надрукувати
Категорія: Освіта
Перегляди: 773

Епіграфом до вшанування юної наукової еліти області я взяв би слова: «Відкриття народжуються там, де закінчуються знання вчителя і починається дерзання учня!»
У Хмельницькому національному університеті відбулося нагородження переможців третього етапу учнівських всеукраїнських олімпіад з базових дисциплін та лауреатів конкурсів наукових робіт Малої академії наук. Перші вибороли 242 призових місця, а другі — 260.
Знаменно, що ця подія у стінах Хмельницького національного університету відбулася у рік 100-річного ювілею заснування Української академії наук. Вона була організована згідно з наказом гетьмана Павла Скоропадського у далекому 1918 році.
Зацитую фрагменти з виступів учасників.

Юлія Царик, учениця 11-го класу Шепетівської школи-гімназії.
— Моя історія розпочалася 5 років тому, коли старший брат Дмитро, будучи десятикласником, здобув перемогу у Всеукраїнському етапі олімпіади з екології. Через рік він повторив свій успіх і це стало для мене мотивацією. Тож тепер третій рік поспіль стаю переможцем Всеукраїнської олімпіади з екології. За це хочу подякувати своїй сім’ї, яка вірила в мене, допомагала, шукати, пробувати та приймати правильні рішення.
Дякую педагогам за те, що сформували мене як особистість із власними цілями та інтересами, для того, аби я в подальшому не чекала, поки ті чи інші істини прийдуть самі. Потрібно рухатися лише вперед. Цього вчила мене і мій наставник Надія Петрівна Гудкова.
Дарина ПАСІЧНИК, учениця 10-го класу Хмельницького багатопрофільного технологічного ліцею:
— Хочу сказати кілька слів про ту видатну установу, завдяки якій я відбуваюся, як науковець — Малу академію наук України. Сьогодні МАН — це ключ до співпраці із всеукраїнськими та міжнародними організаціями. Вона дає унікальну можливість вивести свій проект у суспільну реальність на топовий рівень. Завдяки МАН я взяла участь у міжнародній науковій конференції — «Великий терор на Поділлі». Там дискутувала з науковцями не лише України, а й усієї Європи.
З нинішнього року українська Мала академія наук офіційно визнана такою авторитетною міжнародною організацією, як ЮНЕСКО.
Микола Скиба, доктор технічних наук, професор, ректор Хмельницького національного університету:
— Вчора, в цьому актовому залі відбулося нагородження кращих науковців-студентів. А сьогодні — вшанування учнів. Це їхні перші досягнення. Будуть ще й інші здобутки. Вони мають пам’ятати, що є гордістю школи, своєї родини і громади, гордістю області і України. Сподіваюся, що чимало із них поступлять на навчання у ХНУ і стануть гордістю нашого університету. Тоді ми разом продовжимо наукові дослідження, які підуть на користь суспільству і державі.
Нагородження відбувалося у святковій атмосфері, яку підтримували піснями і танцями юні переможці та лауреати мистецьких конкурсів.