Стимулює такі настрої  і те, що молодий спеціаліст, повернувшись в Україну із закордонним дипломом, вигідно вирізняється з-поміж своїх «українських» колег в очах роботодавців. Але перебування за кордоном це не лише шанс удосконалити володіння іноземною мовою і здобути нові враження, але й  можливість для особистого зростання та пізнання  своїх можливостей.

Проте, зважуючись на цей «дорослий» крок, варто усвідомити: чи дійсно навчання за кордоном це те, що вам потрібно? Чи готові ви протягом тривалого часу перебувати в незнайомій країні, далеко від родичів і друзів? Якщо іноземний навчальний заклад  – це ваш шлях до успіху, а психологічні випробування  – дрібниці, то сміливо починайте підготовку.
Планування такої поїздки – дуже відповідальний крок, а тому потребує чимало часу. Щоб знайти саме те, що потрібно, сформулюйте конкретні вимоги до місця майбутнього навчання. Зверніть увагу на мову навчання, відгуки про виш, особливості вступу та збору необхідних документів, складнощі в отриманні візи та скільки коштує орендоване житло для студентів. Чи важко знайти місце у студентському гуртожитку і чи дозволяється працювати студентам, та чи є для них робота в місті. Пам’ятайте про мету навчання, а отже проаналізуйте подальші перспективи кар’єрного росту.
Не варто забувати, що навчання за кордоном – це недешеве задоволення. Навіть бюджетніша закордонна освіта разом з проживанням потягне щонайменше на 8000 євро в рік. Тому якщо у вас немає нафтової вишки або цукеркової фабрики, а грабувати банки не входить у ваші плани,  то без  іноземних стипендій чи грантів про навчання  годі й думати. У світі їх є кілька сотень. При бажанні цю інформацію можна знайти в Інтернеті на сайтах самих вузів. Гранти і стипендії пропонують державні та приватні вузи, уряди країн, або ж це іменні стипендії. Скориставшись ними,  не лише заощадите власні гроші, а й щомісячно отримуватимете солідну стипендію, що впевнено покриє всі витрати на життя. Найбажанішими країнами для навчання наразі є Польща, Німеччина, Канада, Чехія, Італія, США, Іспанія, Франція, Росія, Австралія та Великобританія.
Щоб краще уявляти,  що чекати в найближчому майбутньому, поцікавтеся досвідом тих, хто вже встиг навчитися за кордоном та зміг налагодити там своє життя. Сергій  Плотніков – у недалекому минулому, один із сотень тисяч звичайних українських випускників і один з небагатьох, хто зважився на сміливий крок – вийти із «зони комфорту» та скористатися можливістю для самореалізації і спробувати підкорити далеку Америку, розповідає:
«Після закінчення школи зі срібною медаллю, я вирішив спробувати свої сили за кордоном та вирушив на  навчання до Сполучених Штатів. Обрав «New England College in Henniker NH», де мені пообіцяли повністю покрити вартість навчання. Здобувати освіту на контракті тут  обійдеться  у близько 20  000 доларів на рік. І мої батьки не змогли б його сплатити.
Потрапивши в нову країну, спочатку відчував  дискомфорт, адже  між  англійською мовою місцевих та моїми знаннями виявилася прірва. Потрібно було дуже багато наздоганяти. Проте умови навчання дуже хороші, є велика бібліотека, чудова організація дозвілля, багато спортивних комплексів. Влаштовуються різні походи, в гори, наприклад.  Жити можна в гуртожитку, у якійсь родині або у власній оселі.