Надрукувати
Категорія: Освіта
Перегляди: 1065

У газеті «Подільські вісті» № 18 від 19 квітня цього року було надруковано кореспонденцію «Закривають школи одним махом». Нагадаємо, що мова йшла про те, що рішенням чергової 36 сесії Лісовогринівецької сільської ОТГ від 29 березня 2018 року вирішено: реорганізувати Аркадієвецьку, Гнатовецьку, Печеську, Терешковецьку, Шпичинецьку загальноосвітні школи шляхом приєднання їх до Стуфчинецької ЗОШ I-III ступенів.

Чи є для цього обґрунтовані підстави та чи відповідає таке рішення чинному законодавству? Щоб з’ясувати ситуацію, редакція звернулася за коментарем до голови Лісовогринівецької ОТГ Віталія Гралюка та директора департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олега Фасолі.
Після тривалого очікування отримали відповіді  посадовців, які можна швидше назвати  відписками, де за грою цифр приховано чи то небажання вникнути у суть справи, чи незнання законодавчих актів.
Наводимо дослівно коментар заступника департаменту освіти і науки облдержадміністрації, начальника управління Тетяни Дупляк: «…максимальний радіус обслуговування учнів 5-11 класів серед опорних закладів освіти Лісовогринівецької об’єднаної територіальної громади становить 13, 12 км, а максимальна відстань між філією та опорним закладом освіти – 21,1 км, яку шкільний автобус долає за термін часу, який  не перевищує 30 хвилин в одну сторону, що не є порушенням Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу.
Так як ці заклади освіти є комунальною власністю Лісовогринівецької сільської ради, просимо надалі з питань їх діяльності звертатися до Лісовогринівецької сільської ради».

Проте, якщо звернути увагу на чинне законодавство, то в Державних санітарних правилах і нормах влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу чорним по білому записано: дозволяється розміщення шкіл на відстані транспортної доступності: для учнів шкіл II-III ступенів – не більше 30 хв (в один бік). Максимальний радіус обслуговування учнів таких шкіл не повинен перевищувати  15 кілометрів.
Нам відомо, що відстань від села Гнатівці до Стуфчинецької ЗОШ I-III ступенів становить майже 30 км. Та навіть, якщо вимірювати цю відстань сантиметром з точністю до одного, то згідно з державними санітарними нормами має бути не більше 15 км, але аж ніяк не 21,1 км, як написано у відповіді департаменту освіти і науки.
Виходить, що понад 6 км просто не беруться до уваги. А, може, за місяць поки ми чекали відповідь, дорога сама по собі скоротилася?
То де ж правда?..  Та  найбільше  вражає, що  нікому до цього нема діла. А й справді,  проїдуть ті діти 15 км  чи 20 з гаком в один бік, то й що, нічого з ними не станеться. Не пішки ж іти, а їхати шкільним автобусом. Зауважимо, з чималою швидкістю, адже цю відстань автобус має проїхати, як вказано в офіційній відповіді за 30 хвилин по сільських дорогах, збираючи школярів на п’яти  зупинках за будь-якої пори року.
Цікаво, чи наважився би хтось із тих, хто приймав таке рішення, відправляти щодня свою дитину за наукою у таку далечінь. Мабуть, що ні. От, якби за кордон, до елітних ліцеїв, то це вже інша справа, а дітям простого люду  можна і проїхатися щодня понад
50 км до школи і повернутися додому з повною торбою якісних знань та ще й до півночі виконувати домашнє завдання.
Отож із міркувань про якісні знання, пояснює прийняте рішення голова Лісовогринівецької ОТГ Віталій Гралюк. Цитуємо: «Реорганізацію  Аркадієвецької, Гнатовецької, Печеської, Терешковецької, та Шпичинецької ЗОШ Лісовогринівецької сільської ради проведено з метою надання якісної і конкурентоспроможної освіти в Стуфчинецькому ліцеї; радіус обслуговування учнів, зокрема Гнатівці-Стуфчинці складає 13198 м».
Ну, що ж тут скажеш, як писав відомий український письменник Василь Стефаник: коротко, сильно і страшно. А страшно, що панує повна байдужість, беззаконність, безкарність. Вирішили закрити школи й закривають, і на цьому шляху,  на жаль, ніхто їм не указ – ні мораль, ні совість, ні  навіть ті ж закони.
P. S. Варто звернути увагу і на розбіжність цифр в офіційних відповідях – 21,1 км та 13,198 км (різниця  8 км!). Де ж тоді насправді точка відліку цих кілометрів?
Залишається сподіватися лише на те, що справедливість  відновить суд, до якого звернулися вчителі і батьки. Можливо,  там приймуть єдино правильне рішення щодо правомірності закриття шкіл у громаді.  Як розглядатиметься справа  у суді, ми обов’язково висвітлимо на шпальтах нашого часопису.