Надрукувати
Категорія: Освіта
Перегляди: 680

Як важливо, аби за будь-яких реформ, що безпосередньо торкаються життя громадян, прискіпливо й детально розглядався кожен наступний крок після проведення змін, щоб аналізувалися можливі ризики, аби спрацювати на випередження та убезпечити від них людей.
Ця думка не один раз зринатиме під час спілкування з жителями села Вівся Чемеровецького району, котрі скаржилися на свої біди. І якби вони торкалися дорослого населення, то, кажуть, навряд чи зверталися б в редакцію газети, та мова – про дітей, за яких хвилюються безмежно, за яких так болить серце батьків.

Річ у тім, що з грудня поточного року припиняє своє існування Вівсянська школа. Допоки у її стінах ще залишається 23 учні, а решта школярів змушені навчатися в сусідньому селі Закупне. Окрім старшокласників, добираються туди й молодші, адже рішення про закриття школи у Вівсі було оприлюднене на початку вересня. А вже незабаром у новий шкільний колектив треба вливатися усім без винятку.
Державне фінансування Вівсянської школи через низьку наповненість закладу вже не передбачене, а, отже, іншого шляху, як кажуть, немає. З цим доведеться змиритися.
Та, розповідають люди, аж ніяк не можуть сприйняти факт, що шкільний автобус, яким возять дітей, старий, за їхніми словами, мало не розвалюється на ходу.
– Коли нас агітували за те, щоб переводити дітей в Закупнянську школу, то обіцяли золоті гори. А насправді що? Автобус переповнений, бо підбирає дітей з трьох сіл. Зупинок, де могли б сховатися в негоду, немає. І мерзнуть вони, і мокнуть, але хіба комусь є до того діло, крім батьків? – ставить питання Емілія Крикун. Жінка розповідає, що її онукові 11 років, як і онучці її сестри, в сусідстві – дитина навчається в першому класі, їздять в Закупне і на одному сидінні тісняться по троє-четверо.
– Хіба ж це порядок? Кожна дитина повинна мати своє місце, а не сидіти одне в одного на голові, – додає Емілія Володимирівна.
– Дехто з батьків після інформації про закриття школи і справді ставив питання руба: де облаштовані зупинки для дітей, щоб не ішли по трасі, не мокли під дощем? Чи вистачить місця для всіх школярів? Чи справний автобус? Яким буде розклад перевезень для молодших та старшокласників? Та це пропустили повз вуха, – розповідає Тетяна Бевз. – Зараз бачимо: автобус, який возить наших дітей, часто в ремонті через несправність. То гальма підводять, то ще якась біда. Відповідно – діти до школи не йдуть.
– Щонайменше чотири дні не відвідував школу мій син – семикласник, саме через несправність автобуса, – каже Оксана Коновалюк. А з грудня доведеться ще й молодшій дитині їздити в Закупне. То чим? Автобус і справді дуже часто ремонтується, водій каже, що залишить роботу, бо їздити таким транспортом небезпечно. Чому маємо щодня потерпати через те, як доберуться діти до школи і чи виїде автобус взагалі? Про які знання може йти мова, якщо стільки пропусків у школярів не з їхньої вини! – висуває справедливе зауваження.
Прокоментувати цю ситуацію попросили головного спеціаліста Чемеровецького відділу освіти, культури, молоді та спорту Ольгу Безверхню.
– Так, шкільний автобус, який доставляє в Закупнянську школу дітей з Голинищева, Романівки, Вівся, і справді був поламаний. На сьогодні замінені гальмівні колодки, шини, транспортний засіб пройшов технічний огляд і обслуговує маршрути. Проблема була, цього не заперечити, але вона, на щастя, розв’язана.
Залишається відкоригувати кількість і години перевезень, адже вмістити усіх дітей в салон за один проїзд неможливо, – пояснює Ольга Олександрівна. – Доведеться змінити розклад занять і «обертатися» автобусу двічі. Щодо спеціально відведених місць, де забиратимуть школярів, то це питання ми обговорювали з сільським головою, місцевими депутатами. Думаю, воно буде врегульоване.
Зрозуміло, що остаточно врегульованим повинно бути й питання справності та курсування шкільного автобуса. Часи, коли «за наукою» ходили пішки, давно минули. То що ж їх згадувати, якщо маємо рухатися вперед?
P. S. Коли матеріал готувався до друку, жителі Вівся повідомили, що в понеділок 19 листопада, автобус на маршрут не вийшов, сільський голова своїм транспортом доставляв учнів у Закупне. У вівторок діти до школи не пішли, автобус не приїхав...