Нещодавно Хмельницький інститут соціальних технологій Університету «Україна» ледь вмістив у конференц-залі усіх відвідувачів, котрі завітали на відкриття музейної експозиції, присвяченої участі студентів цього вишу в Революції гідності та російсько-українській війні. У заході взяли участь не лише викладачі, студенти, випускники університету на чолі з ректором Михайлом Чайковським, а й народні депутати, представники місцевої влади, духовенства й учасники подій на Майдані та бойових дій на сході України.

У цьому вищому навчальному закладі інклюзивного типу ніколи не стояли осторонь ситуації в державі загалом, і підтвердженням цьому є активна участь понад сотні студентів університету в трагічних подіях на Майдані. До Небесної Сотні увійшли Герої — студенти Луцького інституту розвитку людини — Василь Мойсей і Сергій Байдовський, а студент Хмельницького інституту Олег Топольницький дістав важкі травми. Ясна річ, патріотизм і бажання захистити незалежність і територіальну ціліснісність рідної держави мотивували студентів та випускників університету стати військовими. За час російсько-української війни на сході України загинули студенти вишу: Віталій Волкотруб, Ярослав Шимчик, Антон Москаленко, Максим Бендеров і студент Хмельницького інституту Максим Гузун.
Пам’ять про героїв житиме вічно в серцях батьків, рідних, а також викладачів, студентів і побратимів... Отож для того, щоб побачити справжні атрибути війни — бойові патрони, бронежилети, каски, які були в бою, з якими мужні хлопці протистояли ворогові, жертвуючи найдорожчим — життям, створювалася презентована музейна експозиція. Аби наступні покоління знали, якою жорстокою і безжальною була війна, аби пам’ятали та шанували Героїв.
Звертаючись до присутніх, директор Хмельницького інституту соціальних технологій Університету «Україна» професор Михайло Чайковський, наголосив: «Наш інститут сьогодні продовжує активно запроваджувати інклюзію, і вже близько 800 студентів з інвалідністю закінчили навчання в стінах Хмельницького вишу. І така особливість навчального закладу виявилася досить зручною й для військовослужбовців, які повернулися з війни і продовжують служити, повертаючись на ротацію. Наш інститут, починаючи з 2014 року, почав активно приймати до лав студентства військових — учасників Антитерористичної операції. Понад 200 студентів зараховано на навчання, з яких 80 уже є випускниками».
Відрадно, що ректорат Хмельницького інституту соціальних технологій Університету «Україна» створив належні умови для здобуття освіти студентів-військовослужбовців, надавши за рахунок бюджету пільги на навчання у розмірі понад 300 тисяч гривень. До того ж, сьогодні Хмельницька міська і обласна влади надають фінансову компенсацію за навчання цих студентів. Не забувають в університеті «Україна» і про ветеранів бойових дій: започаткували проведення різноманітних заходів на всеукраїнському рівні, де розглядають нагальні питання стосовно їхньої реабілітації і підтримки.  
Відрадно, що завдяки ініціативі Михайла Чайковського з’явився ще один центр військово-патріотичного виховання молоді. А світлини Петра Радушинського — волонтера громадської організації «Творча сотня «Рух до перемоги», на яких закарбувалися миттєвості бою і тиші, розповідають про війну, якою вона є насправді.