Надрукувати
Категорія: Освіта
Перегляди: 787

Як важливо не забувати про дорогоцінний дарунок наших далеких попередників, котрі візерунками, кольором, словом намагалися передати нащадкам суть національного характеру, унікальність української душі, те, що дає величезну силу народу. У цих скарбах з минувшини, звісно, і наша писанка – справжнє диво, що не перестає вражати та несе в собі глибокий зміст і мудрість.

Щороку в Сутковецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів Ярмолинецького району Валентина Олійник, заступник директора з навчально-виховної роботи, проводить для учнів майстер-клас із виготовлення писанок. До цього надзвичайно захоплюючого заняття саму Валентину Вікторівну ще з дитинства залучила її тітка, навчивши азам писанкарства. Відтоді й не згасає до нього цікавість. Мало того, Валентина Олійник прагне прищепити любов до писанки й своїм учням. Минулого року, до прикладу, їхні роботи посіли друге місце в районному конкурсі великодніх писанок. І цьогоріч створити власноруч писанкове диво виявили бажання ті школярі, для котрих ця робота стане першою.
– Я й досі пам’ятаю свою першу писанку, і хай вона була не надто досконалою, зате цей приємний спогад – на все життя, – розповідає Валентина Вікторівна. – Сподіваюся, мої учні переживатимуть такі ж приємні відчуття.
Писачок для них виготовив наш шкільний кочегар, умілий майстер Анатолій Іванович, діти принесли яйця, фарби для розпису, а директор школи – віск із домашньої пасіки. Я розповіла про сакральне значення візерунків на писанках, адже в них закладено побажання здоров’я, достатку, щастя... – каже педагог. – Вирізняється з-поміж інших писанок наша, подільська, якій притаманні своєрідні розписи, що передаються з глибини століть. І нехай роботи наших учнів ще не дотягуються до професійних, але, переконана, хто виготовляє писанку, той запалює в своїй душі свічечку доброти, якою зігрівається сам і зуміє зігріти інших.