«Проведена оцінка свідчить про те, що в Летичівській ОТГ існує низка проблем щодо забезпечення соціальних гарантій в освіті. Зокрема, в частині доступності потенційних споживачів до якісних освітніх послуг, стану забезпеченості освітніх закладів приміщеннями та підтримання їх у належному стані, укомплектуванні обладнанням. Спрямування бюджетних коштів переважно на виплату заробітної плати з нарахуваннями також не сприяє розвитку освітньої галузі та наданню якісних послуг громадянам», -- це коротке резюме з минулорічної перевірки Держаудитслужби в Хмельницькій області Летичівської громади. Звісно, це далеко не всі огріхи в тамтешній системі освіти. Є більш серйозні порушення і окремі, назвемо їх так, комічні ситуації.

Налякали ревізори
За підсумками перевірки співробітниками аудиторської служби, яка охопила період з 2016 року по серпень 2018 року, в освітньому секторі Летичівської селищної ради виявлено фінансових порушень на понад 785 тисяч гривень. Сума доволі серйозна, а перелік порушень найрізноманітніший. Найбільш дороговартісним став епізод з поставки твердопаливних котлів на суму понад 430 тисяч гривень.

З матеріалів перевірки: «В порушення частини 1 ст. 49 Бюджетного кодексу Україні відділом освіти перераховано ФОП Каплун Н. О. та списано на видатки кошти в сумі 436120 гривень без отримання товарів (твердопаливних котлів «Gefest-profi U» в кількосіт 4 штук), що призвело до матеріальної шкоди відділу освіти на вказану суму. Відповідно до видаткових накладних від 06.09.2016 року, 06.10.2016 року та 01.11.2017 року, ФОП Каплун передано відділу освіти твердопаливні котли, за що в свою чергу відділом освіти у вересні-жовтні 2016 та листопаді 2017 року проведено оплату. Проте в ході ревізії встановлена відсутність твердопаливних котлів».
Потрібно відзначити, що котли врешті-решт були поставлені підрядником, хоча і не такі, які мали бути відповідно до початкової документації. Зрештою, якби ревізори не провели перевірку, хто знає, чи знайшлися б ці котли і чи була б виправлена решта бюджетних порушень. Після того, як хмельницькі ревізори «перетрусили» Летичівський відділ освіти, там активно зайнялися виправленням своїх «ляпів», хоча всіх порушень вони так і не усунули.
Нагорода… собі
Ревізія спеціалістів з Держаудитслужби чітко показала, що відділ освіти Летичівської ОТГ має низку системних порушень і проблем. Здавалося б, із цього потрібно зробити конкретні висновки і провести аналіз проблемних моментів з метою їхнього подальшого недопущення. Однак у голови громади Ігоря Тисячного є особлива точка зору. Замість “розбору польотів” у відділі освіти, він вирішив… преміювати керівника відділу Михайла Маринюка. Чудово знаючи про результати ревізії і ознайомившись з її висновками, пан Тисячний преміював Маринюка у серпні, вересні і жовтні 2018 року на тисячу, 3,5 та 2,7 тисячі, відповідно. Згідно з позицією керівника громади, пан Маринюк був нагороджений за «високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи». Сподіваємося, очільник освіти не перепрацювався вже аж дуже сильно.
Цікава історія сталася з поданням паном Маринюком на отримання грамоти до Дня працівника освіти. Як стверджують злі язики, керівник відділу освіти склав сам на себе характеристику-подання, власноруч її підписав і завірив печаткою. Інший підпис, який мав стояти під поданням від імені освітянської профспілки громади відсутній, оскільки, як сказали нам освітяни, зборів профспілки з цього питання не було. Оцініть літературну майстерність Михайла Вікторовича і як він змальовує себе самого: «Маринюк Михайло Вікторович – сучасний керівник. Він досягає успіху в колективі, в першу чергу зосереджується не на процесі, а на стосунках – ставленні людей до своєї праці, ставленні один до одного, отримання відчуття задоволення від власного внеску в загальний процес та кінцевий результат. Завдяки Маринюку Михайлу Вікторовичу його професійній діяльності як керівника освітяни громади вчасно отримують заробітні плати, відпустки, лікарняні, проводяться вчасно інші нарахування. Порядність, чесність, вимогливість до себе і до людей, принциповість, стриманість, високий рівень моральних якостей та загальної культури, доброзичливість складають основу високого авторитету Маринюка Михайла Вікторовича».
Як написав би класик Борис Пастернак: «Достать чернил и плакать!». Особливо дивують тут «досягнення» щодо вчасної виплати зарплат, лікарняних та інших нарахувань. Як усім добре відомо, зарплати освітяни отримують завдяки освітній субвенції, а решта, лікарняні і відпустки їм гарантовані законодавством. У чому тут особлива заслуга пана Маринюка, не зовсім зрозуміло. Решту тексту-самолюбування залишимо для рецензій літературних критиків епістолярного жанру.
Невідворотність податків і безгосподарність
І ще кілька слів про чесність і порядність. У недалекому минулому нинішній керівник відділу освіти Летичівської ОТГ займався підприємницькою діяльністю, будучи фізичною особою-підприємцем. Скажімо так, підприємцем пан Маринюк був не дуже добросовісним, адже за ним досі числяться незаплачені податки. Виконавча служба відкрила відповідні провадження, які досі не закриті (від 12.08.2013 р. , 16.07.2014 р. , 18.08.2014 р). Загальна сума боргів складає близько 10 тисяч гривень. Кошти не надто великі, але цей факт свідчить далеко не про ті якості, якими себе нагородив пан Маринюк у власній характеристиці.
Група депутатів Летичівської селищної ради вкрай стурбовані тим, як селищний голова і керівник відділу освіти розпоряджаються бюджетними коштами. Недоремонтовані дороги в Летичівській громаді, є просто таки візитною карткою «якості» розпорядження коштами місцевим керівництвом. Зараз депутати займаються питанням будівництва спортивного майданчика і на їхню думку керівництво ОТГ смітить грошима (якщо ще не має з цього власного зиску). Депутатська група вказує: «У 2018 р. відділ освіти замовив ПКД на будівництво спортивного майданчика зі штучним покриттям для Летичівського НВК №1, скориставшись необізнаністю депутатів і підтримкою селищного голови. На думку фахівців існуючий спортмайданчик міг використовуватися ще років п`ять, можна було б провести його ремонт чи реконструкцію, що значно дешевше, ніж нове будівництво.
Вартість нового будівництва складає: 745 тисяч гривень – кошти державного бюджету, плюс 745 тисяч гривень – співфінансування з місцевого бюджету, загалом 1 мільйон 490 тисяч гривень. За ці кошти можна було б побудувати спортивний майданчик зі штучним покриттям на стадіоні «Колос», або в школах №2 чи №3, а в НВК №1 провести реконструкцію, і це обійшлося б 600-900 тисяч гривень, а не 1 мільйон 490 тисяч гривень.
Але як селищному голові, так і начальнику відділу освіти потрібні кошти на відшкодування раніше завданих з їх участю збитків селищній раді і відділу освіти в значних розмірах, які вже давним-давно розійшлися, тому і вишукують вони нові можливості завдати нових збитків. І якби депутати не звернули увагу, як виконуються роботи з облаштування основи спортивного майданчика, де замість влаштування двошарової основи зі щебеню товщиною 30 сантиметрів, фактично товщина становить 20 сантиметрів їм б все вдалося б і цього разу. Роботи призупинені, начальник відділу освіти хоче відкоригувати ПКД (проектно-кошторисну документацію), яка виготовляється не для коригування, а обов`язкового виконання всіх видів робіт, зазначених у ній, згідно з будівельними нормами і правилами.
Коли депутати ознайомились із ПКД, яку їм чомусь тривалий час не надавали, то дійшли висновку, що вона виготовлена на замовлення і в ній закладені чиїсь інтереси. Зокрема, запроектовані такі види робіт, які виконуватися не будуть, улаштування двошарової основи зі щебеню не відповідає запроектованій товщині, вартість щебеню завищена та інше. За попередніми підрахунками збитки становитимуть майже 300 000 гривень.
Селищний голова і начальник відділу освіти належать до неквапливих людей, бо не поспішають відшкодовувати збитки, виявлені під час ревізії у минулому році, а скоюють нові порушення, завдаючи нові збитки об’єднаній громаді.
З усього видно, що «злочинність організована», а правоохоронні органи, мабуть, ні, а може вони перетворилися на «лівоохоронні» і йдуть у ногу зі злочинністю, а не борються з нею.
Більш точне визначення цій ситуації дати важко.
Наступного разу ми опублікуємо завершення скромного опису діяльності летичівської «еліти», тож – далі буде.