Надрукувати
Категорія: Освіта
Перегляди: 702

 Єдиною межею наших завтрашніх звершень можуть стати лише наші сьогоднішні сумніви.  Франклін РУЗВЕЛЬТ.

 Ця цитата великого політика-демократа, 32-го президента США, досить влучно характеризує людину, справжнього стратега, сучасного управлінця та менеджера — Вадима Володимировича Овчарука — директора Хмельницького політехнічного коледжу Національного університету «Львівська політехніка», який своїм прикладом довів, що можна досягати успіхів за будь-яких умов, відкинувши всі сумніви. Тема менеджменту стала для нього основним рушієм до серйозних змін в освітньому просторі. Якісне управління досліджував спочатку в кандидатській дисертації, а згодом — і в докторській, яку нещодавно успішно захистив. Бо умови, ясна річ, завжди непрості. Проте це ніколи не заважало йому здійснювати справжній прорив у всьому, за що брався. І сьогодні результатами його п’ятирічної роботи на посаді керівника є насамперед затребуваність випускників коледжу не лише на ринках нашої держави, а й за кордоном. До речі, їх не знайдеш на обліку і в центрах зайнятості.

Вадим Володимирович додає в розмові, що вже на третьому-четвертому курсах студенти починають працювати. До прикладу, двох студентів, які є випускниками хмельницького коледжу та невдовзі закінчать магістратуру у «Львівській Політехніці», вже відібрали для викладацької діяльності в коледжі. Як наголошує директор, це справжні самородки, звичайні хлопці з Красилова, які роблять винаходи та створють цілі власні лабораторії. І таких студентів тут чимало.
 Хмельницький політехнічний коледж — один із найстаріших закладів освіти не лише на Хмельниччині, а й у західному регіоні України. Висока планка, яку звикли тут встановлювати, дозволила у 2015 році увійти в структуру Національного університету «Львівська Політехніка».
 Загалом на шести відділеннях коледжу понад півтори тисячі студентів навчаються протягом 3-4 років за такими спеціальностями: «Інженерія програмного забезпечення»; «Комп’ютерна інженерія»; «Автомобільний транспорт»; «Прикладна механіка»; «Галузеве машинобудування»; «Економіка» та «Менеджмент». А ще студенти мають можливість отримати посвідчення водія категорії «В». Відвідувати додатково курси інформатики, програмування та 3-D моделювання. Крім того, в навчальному закладі працює заочне відділення, на якому навчаються 302 студенти. А випускники коледжу можуть продовжити навчання у Національному університеті «Львівська Політехніка».
 Відрадно, що коледж кілька разів здобував перемогу в номінації «Найкращий навчальний заклад» у місті Хмельницькому. Крім того, коледж є щорічним переможцем більшості обласних олімпіад та призером всеукраїнських.
 Вадим Володимирович працює за принципом: навчаючись — вчимося, бо звик до самоосвіти, постійно в пошуку цікавих ідей вдосконалення умов праці для викладачів і навчання студентів. От, наприклад, у 2016 році протягом двох місяців стажувався в кращих коледжах Америки. Завдяки партнерським відносинам у коледжі працює ліцензована програма  «SOLID WORKS», і це дає змогу видавати сертифікати для роботи в Європі й США. Також вже стартувала співпраця з американською компанією Cisco Networking Academy, яка готує сертифікованих фахівців ІТ-галузі. Та і це ще не все — вже налагодили співпрацю з німецькими колегами — студенти відділення «Інженерна механіка» проходитимуть стажування в Федеративній Республіці Німеччині.
 «Наші німецькі колеги радо сприйняли цей договір, бо пересвідчилися, що ми можемо навчати. Та єдиним мінусом для нас було незнання німецької мови. Проте вже цьогоріч ми створили відповідний центр, тож 158 чоловік вже вивчають німецьку мову. Студенти після складання іспитів поїдуть у Німеччину на пристойну навчально-виробничу практику зі стипендією 800 євро в місяць», — зазначає Вадим Володимирович.
 Життя в коледжі вирує на повну, і свідченням тому є безліч фото в коридорах — різні заходи, благодійні акції, конкурси, спортивні змагання — про кожну світлину директор розповідав залюбки. Він і сам не уявляє життя без навчання і спорту — і це, досить просте, поєднання дає високі результати в житті та роботі. Тому й студентів в коледжі привчають до активного способу життя, бо тут діють секції з футболу, легкої атлетики. «Щоразу організовуємо змагання, адже ми є засновниками фітнес-гейм Хмельницького політехнічного коледжу міського турніру з крос-фіту. Проводимо змагання з патрульною поліцією, підрозділами спецпризначенців тощо», — додає керівник. Він зізнається, що спорт в його житті відіграв вагому роль, а тепер свої уподобання розділяє з восьмирічним сином Владиславом, який із нетерпінням чекає тата, щоб відвідати чергові тренування.
 P. S. Зайшовши в коледж, затамувала подих: була вражена всім — від надсучасних ремонтів до суперпотужної матеріально-технічної бази. А приміщення коледжу в новому архітектурному варіанті стало окрасою міста. Просто в цьому навчальному закладі керівник разом із потужним колективом правильно розставили усі акценти в роботі. Врахувавши насамперед інтереси студентів, вони створили чудові умови для якісного освітнього процесу.