Якщо розгляди освіту як інвестицію, то потрібно врахувати 3 моменти: гарантії, що вкладені гроші повернуться;  час, за який вони повернуться; порівняти з можливими альтернативами.

Розглянемо приклад. Візьмемо відомий вуз та популярну спеціальність:  Шевченка, юридичний факультет. Рік навчання за контрактом коштує 46000 гривень.
Відкриваємо сайт rabota.ua і починаємо шукати першу роботу юристом (запит “юрист без досвіду”): помічник юриста.
40 вакансій у Києві із заробітною платою 7000-8000 гривень. На державній службі знаходимо ще “цікавіші” варіанти: зарплата від 5000 гривень для юристів-початківців.
Зробимо прості підрахунки: щоб повернути кошти, витрачені на державну освіту, юристу потрібно працювати приблизно три роки.
Так, вони можуть йти працювати за фахом після 3 курсу. Можуть перейти на бюджетне навчання. В принципі, можливо знайти гарну роботу. Але до нормального працевлаштування потрібно пройти через безліч «якщо» і «можливо». Задовольнити, виконати величезну кількість особливих умов, розібратися в нюансах. Для інвестицій такі слова сигналізують про високий ризик.
Тому я рекомендував би  обирати спочатку не освіту чи вуз, а професію. І особливо звернути увагу, наскільки вона буде потрібна через 6 років. Обравши професію, можна розглядати вуз, який буде відповідати вашим вимогам та бажанням.
Не секрет, що зараз високодохідні професії ті, що пов`язані з IT та digital. Знову повернемося до  сайту rabota.ua. На запит “IT” видає приблизно 4000 вакансій. І це тільки IT. Розмір заробітних плат там стартує від 500 доларів; а через півроку досвіду на позиції “Junior” вже досягає 1500 доларів за місяць. І це не межа, а лише початок. Наших IT-спеціалістів раді бачити в усьому світі. Так історично склалося, що ІТ-освіта в Україні є однією з найбільш якісних. На пострадянському просторі залишилися сильні технічні школи. На уроках все ще дають глибоку та ґрунтовну, порівняно з іншими країнами, математичну базу. І, як кажуть, з наступного року ЗНО з математики стане обов’язковим. Щоправда, не завжди пояснюють, як застосовувати її на практиці. І з цим програмістам вже доводиться справлятися самостійно, або поглиблювати знання на професійних ІТ курсах.  
Вартість та строки навчання на IT-професії можуть бути різною. Звернутою увагу: обирайте навчання строком від 6 місяців. Як би не хотілося “все швидко  і дешево”, не піддавайтесь.
Альтернативою формальній освіті може бути створення власного бізнесу. Всі гроші, що ви витратили би на навчання, можна розглянути як капітал та вкласти у розвиток власної справи. Там диплом не потрібний. Там потрібні знання, здібності та сміливість. Але про щомісячну зарплату і стабільність можна забути.
Особисто я підтримую такий підхід: освіта –  це інвестиція. Це і мій власний досвід. 20 років тому я заснував Комп’ютерну академію ШАГ саме через розуміння того, що моя освіта має давати не просто теоретичні знання, а приносити мені гроші.