До редакції надійшов лист від батьків однієї зі шкіл обласного центру. Вони запитують, чи може вчитель заборонити учневі вийти під час уроку? Одразу зазначимо, що йдеться не про вийти і піти у справах на невизначений час, а про ситуацію, коли дитина справді має таку потребу, наприклад, щоб піти до туалету.

Як наголошує юристка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Ольга Чорна, категорична заборона може мати негативні наслідки й для учня, і для вчителя. Для останнього, зокрема, й юридичні. У судовій практиці відомі випадки, коли наслідком відмови педагога відпустити дитину до вбиральні було звільнення.
«Уповноважені органи, до яких мають право звернутися батьки, можуть розглядати факт заборони як «нелюдське поводження» – відмову в задоволенні основних потреб, що, у свою чергу, порушує вимоги національного та міжнародного законодавства, передусім Європейської конвенції з прав людини.
Зрозуміло, що в зазначеній ситуації не виключені зловживання з боку школярів, тому вчителі мають приймати рішення з огляду на власний досвід, пам’ятаючи при цьому про вимоги законодавства та можливі наслідки», – зазначає Ольга Чорна.