Надрукувати
Категорія: Освіта
Перегляди: 526

«Дорога редакціє, маю доньку-студентку. Навчається на комерційній основі. Відверто кажучи, важко нині вчити дитину, недешево зовсім. А ще за гуртожиток заплатити, на кишенькові витрати, проїзд і т. д. Та я не нарікаю, заради дітей ж бо живемо. Аби здорові нам були та мали ми ким гордитися. Просто чула, що існує якийсь державний механізм повернення батькам частини коштів за навчання дитини. Чи не могли б ви пояснити, гадаю, не одну мене це цікавить, чи є таке насправді і, якщо є, то як діє, на кого поширюється і так далі.
Галина ФЕДОРАК, Ярмолинецький район».

Дати відповідь на це запитання ми попросили Ганну ПЕТРИК, юристку Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:
— Не всі знають, що держава зобов’язується відшкодувати частину коштів, витрачених не лише на оплату навчання студентів вишів, але й вихованців дошкільних, позашкільних закладів, закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти. Право на податкову знижку визначено у статті 166 Податкового кодексу України.
Оформити податкову знижку можуть батьки дошкільника чи учня, а також студент (якщо він має офіційний заробіток, з якого сплачує податки) або член його сім’ї першого ступеня спорідненості, тобто мати, батько, дружина чи чоловік.
Хто ж може отримати виплату? Ця особа має мати українське громадянство, ідентифікаційний код (ІПН) та не бути приватним підприємцем.
Треба мати на увазі, що сума податкової знижки не може перевищувати розміру загального річного оподатковуваного доходу особи, яка звертається по знижку. При цьому враховується заробітна плата, зменшена на суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, страхових внесків до Накопичувального фонду.
Оформити знижку необхідно до кінця податкового року — до 31 грудня року, наступного за звітним. Наприклад, у 2019 році податкова знижка буде враховувати витрати на навчання в 2018 році, а в 2020 році — у 2019 році. Крім того, знижка не обраховується за умови здобуття освіти в іноземних закладах та не діє для оплати додаткових курсів чи навчання на військовій кафедрі.
Розмір податкової знижки складає 18% від вартості навчання. При розрахунку відшкодування враховуються фактичні витрати в звітному році. Наприклад, у 2019 році можна отримати податкову знижку на оплату навчання лише за ті семестри, що входили до 2018 року.
Щоб частково повернути витрачені кошти, необхідно подати до Державної фіскальної служби за місцем реєстрації такі документи: паспорт, ІПН (ідентифікаційний код), декларацію про майновий стан і доходи, довідку про заробітну плату (за формою № 3), копію договору з навчальним закладом, копії квитанцій (чеків, платіжних доручень) на оплату навчання, документи, що підтверджують ступінь споріднення (якщо за навчання сплачують батьки — свідоцтво про народження дитини, якщо на податкову знижку претендує чоловік або дружина — свідоцтво про шлюб), заява із зазначенням реквізитів рахунку для перерахування відшкодування.
Як зазначено у статті 179 Податкового кодексу України, в разі прийняття рішення про компенсацію частини коштів, витрачених за навчання, гроші будуть переведені на банківський рахунок отримувача знижки впродовж 60 днів після надходження пакета документів.