Надрукувати
Категорія: Освіта
Перегляди: 453

Вже не перший рік у рамках освітнього проекту «Місто — діти — влада» Хмельницької міської ради для дітей-переможців міських інтелектуальних змагань організовуються екскурсії до Верховної Ради України. Цього разу український парламент відвідали старшокласники Хмельницької гімназії №2, загальноосвітніх шкіл №12 та №21 і Хмельницької школи санаторного типу НВК № 2.

– Основам самоврядування навчаємо учнівську молодь Хмельницького вже четвертий рік, наочно демонструємо роботу структурних підрозділів міської ради, депутатського корпусу, — розповідає керуюча справами виконавчого комітету Хмельницької міської ради Юлія Сабій. — Долучаючи юних хмельничан до активної громадської діяльності, знайомимо їх з принципами формування громадянського суспільства, покращуючи комунікацію влади і громади, виховуємо майбутніх виборців, а можливо, і парламентаріїв. Молодь має йти у владу, з цією метою і проводимо інтелектуальні змагання, а як підсумок участі дітей у проекті, веземо їх на екскурсію до законодавчого органу держави.
Під час екскурсії школярі дізналися багато цікавого про історію та діяльність Верховної Ради України, історію  Українського Прапора, який у залі пленарних засідань ВРУ з дня  проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року. Та найбільше діти цікавилися залою засідань, де й приймаються доленосні рішення для країни.
Після чого юні інтелектуали поспілкувалися із прес-секретарем партії Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Христиною Равлюк.
– Такої можливості, як у вас, побувати в стінах парламенту в мене в шкільні роки не було, — сказала пані Христина. — Це дуже добре, що ви цікавитесь політикою, державним устроєм, діяльністю народних обранців. Політика — це не закритий клуб, для якихось «особливих» людей, як то негласно декларувалось у попередні роки. Це можливість кожному громадянину України вільно висловити свої громадські, політичні переконання. І надзвичайно важливо, що з юних років ви не байдужі до свого майбутнього, майбутнього країни.
Після екскурсії до парламенту хмельничани завітали до офісу Асоціації міст України. Школярі поспілкувалися із виконавчим директором АМУ, кандидатом наук з держуправління Олександром Слобожаном, який розповів, що Асоціація міст створена в 1992 році для того, щоб забезпечити діалог між місцевим самоврядуванням і державною владою. На сьогодні до неї входять 833 територіальних громади, це не тільки міста, а й об’єднані громади. Окреслюючи основні напрями діяльності Асоціації та розповідаючи про роботу аналітиків, консультантів, Олександр Слобожан також зазначив, що світ активно змінюється, тому потрібно щоразу підвищувати свою кваліфікацію, постійно навчатись, аби у своїй професії бути весь час на належному рівні. Хмельничанам побажав активно висловлювати та відстоювати свою громадянську позицію, і тоді будуть всі шанси стати громадськими, політичними діячами й змінити країну на краще.