Минулоріч старосинявець Антон Галиш склав ЗНО з математики, отримавши максимальні 200 балів. Такий результат мали лише два учні з усієї Хмельницької області.

Подільський край завжди славився талановитою та ерудованою молоддю, яка гідно представляє його на всеукраїнському рівні.
І поки одні грають у комп'ютерні ігри, освоюючи все нові рівні, інші здобувають перемогу в престижних інтернет-олімпіадах з точних наук, і не зупиняючись на цьому, йдуть вперед. Антон Галиш – яскравий представник саме такої сучасної прогресивної молоді. Він закінчив у минулому році Пасічнянський навчально-виховний комплекс: «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, технологічний ліцей». Нагороджений золотою медаллю «За високі досягнення у навчанні», переможець обласних етапів олімпіад з фізики, хімії, інтернет-олімпіад із математики, конкурсу-захисту робіт учнів – членів Малої академії наук з математики, учасник проєкту «Майбутнє України – талановиті діти».
Нині він студент Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка. Навчається на факультеті комп'ютерних наук та кібернетики за спеціальністю прикладна математика.
Отож ми вирішили поспілкуватися з Антоном ГАЛИШЕМ і дізнатися, як у нього справи після набуття статусу студента в одному з кращих вишів України.
– Ти успішно склав ЗНО. З математики отримав 200 балів із 200 можливих. Таких учнів, як ти, на всю Хмельницьку область двоє. Як тобі це вдалось?
– Це результат багаторічної праці з вивчення математики плюс фортуна, адже була така ситуація, що мою роботу оцінили на 198 балів, тому що комп'ютер неправильно розпізнав одну цифру. Я вирішив подати на апеляцію, і її задовільнили, оцінивши роботу на 200 балів. А математикою займався на рівні олімпіадних завдань із шостого класу. Отож батьки і вчителі спонукали до подальших дій. Я дізнавався більше і відчув, що маю справу до душі. Міг розв'язувати складні математичні дії, це почало затягувати.
– Скажи, як відчуває себе випускник сільської школи в одному з найкращих вузів України?
– На початку було незвично. Першу сесію склав, отримавши 100 балів із алгебри і 100 з геометрії. Це викликало певне здивування. Мене запитували, яку спеціалізовану школу закінчував. Коли я відповідав, що із сільської школи – Пасічнянського навчально-виховного комплексу Старосинявського району Хмельницької області, то відчував вияв поваги і викладачів, і студентів. Це, звісно, приємно. Студенти із сільської місцевості, на мою думку, виділяються більшою старанністю і наполегливістю.
– Антоне, який в тебе рейтинг у групі на курсі?
– Серед моєї групи, в якій навчається тридцять студентів, у мене перша позиція. Щодо курсу, то маю другу позицію. Маю постійну підтримку і розуміння викладачів. Вони надзвичайно творчі та професійні, з розумінням ставляться до кожного студента, разом із тим справедливі й вимогливі. Постійно нас, студентів, спонукають до навчання. Виконуючи модулі чи лабораторні роботи, ми можемо додатково отримати від 0 до мінус 25 балів і навпаки. Так що вибір за нами, студентами.
– За викладачів університету ми почули твою думку, а що скажеш про вчителів твоєї Пасічнянської школи? Які вони були для тебе?
– Це наставники, і я їм дуже вдячний. Десь читав, що простий вчитель розповідає, а талановитий надихає, так-от здебільшого вони і надихали.
– Побутує думка, що математики, даруй, «сухарі». Що ти на це скажеш?
– Скажу так, математики, як і всі люди, різні. Я, наприклад, окрім математики, захоплююсь живописом, літературою, економікою, архітектурою. Серед моїх друзів є спортсмени, музиканти. Так як і у всіх, бувають дивацтва і в математиків. Вони можуть емоційно сперечатись, що 0 це натуральне, або ненатуральне число. Вважаю, що в математиці є своя романтика.
– Які в тебе плани на майбутнє?
– Успішно закінчити навчання. Здобути фахові ґрунтовні знання. Є така поширена форма профорієнтаційної роботи як «Ярмарка професій». Проводиться вона і у нас в університеті. Багато різноманітних цікавих пропозицій як в Україні, так і за її межами. Час покаже, але маю велике бажання працювати на своїй рідній землі. Думаю, що так і буде.
– Що б ти побажав учням-випускникам, які цьогоріч будуть здавати ЗНО?
– По-перше, не хвилюватись, адже результати із ЗНО діють чотири роки, якщо щось не вдасться з першого року, можна надолужити в наступні три.
По-друге, вибирати спеціальність чи напрям підготовки самим і не доручати це бабусям, дідусям, батькам.
По-третє, вступати за покликом душі, щоб хотіли обраною справою займатись. Тут не важливо який вуз, якого ступеня, головне – чи будете задоволені своєю професією.