Надрукувати
Категорія: Освіта
Перегляди: 797

Цей навчальний рік діти закінчать дистанційно. А ось уже наступний продемонструє, чи готова наша влада забезпечити їм безпечне та комфортне навчання. Тож з нового навчального року школи мають забезпечити санітарний порядок. Так само має бути облаштовано соціальну дистанцію у школах – це означає нові відстані між партами та місцями, новий розклад із розподілом на зміни, нові вимоги до поведінки. Для прикладу, в школах Баварії вже оголосили та запровадили нові правила, серед них – уроки відбуватимуться без масок, але учні будуть зобов’язані їх носити в коридорах та у дворі навчальних закладів.

Також важливо забезпечити санітарну безпеку для наших дітей у транспорті, на спортивних та ігрових майданчиках, під час відвідання гуртків, курсів та студій. Має бути забезпечена й щоденна перевірка стану здоров’я кожної дитини штатним шкільним лікарем або ж санітаром. На жаль, коронавірус нікуди не подівся, він має здатність повертатися.
ШКОЛА МАЙБУТНЬОГО
Сьогодні постає питання і про якісне дистанційне навчання. Як зауважила заступник директора з виховної роботи школи № 25 обласного центру Оксана Шмигарьова, якщо дитина з будь-якої причини не зможе відвідувати школу, то, звісно, вона повинна мати можливість навчатися якісно дистанційно. Тож Міністерство освіти має запровадити зручний онлайн-щоденник та розклад, повну відеотеку уроків, щоб дитина у будь-якому куточку країни могла отримувати освіту нарівні зі своїми однолітками.
– Варто переосмислити, – каже Оксана Олексіївна, – оцінювання роботи вчителя та школи, щоб якість навчання відповідала зарплаті, а рейтинг підтримував найбільш перспективних педагогів.
– Окремий напрямок, – продовжує педагог, – трудове навчання. Воно має заохотити дітей навчатися тим професіям, які точно не зникнуть, як це продемонстрував карантин, а навпаки – ці професії будуть необхідні навіть в умовах національного або ж регіонального карантину. Кожна школа має містити сучасну майстерню, де діти могли б опановувати перспективні професії та навички.
Система освіти має знайти в дитини здібності, й ці здібності треба підтримувати, а не стригти всіх під одну гребінку. Тому особистий вчитель, який вчасно допомагає розвинути хист, – це освіта майбутнього.
НАВЧАТИСЯ ВСЕ ЖИТТЯ
Карантин підтвердив ще одне правило, яке ми всі знаємо, але тепер пересвідчилися всією країною: навчатися треба все життя. Жоден рівень професіоналізму в будь-якій галузі не є гарантією того, що твоя професія не стане непотрібною вже завтра. Тож можливість отримувати протягом короткого періоду нову професію має стати частиною державної програми освіти.
На думку пані Оксани, мабуть, варто відновити вечірні школи, щоб у часи, коли відмирають цілі галузі, навчати охочих основам життя та роботи в онлайні: організовувати в соцмережах продаж товарів та послуг, організовувати групи для якісної дискусії в чатах, шукати потрібні відеокурси та відеошколи, здобувати навички навіть за кордоном. Ми маємо навчатися в цілого світу, а не тільки в сусідній школі. Адже досвід – це найцінніше, що ми можемо передати нашим дітям та онукам.