Надрукувати
Категорія: Освіта
Перегляди: 506

Мої знайомі минулого літа їздили відпочивати в Грецію. У них дитина десятирічного віку. І ось приїхали вони на пропускний пункт на кордоні з Румунією, а їм в’їзд забороняють. Причина проста: немає автокрісла для дитини. Вони, звісно, були здивовані, бо ж дитина вже величенька. Однак ніхто їх, звичайно, не пропустив –  закон понад усе. Довелося їм майже добу на кордоні чекати, поки з Хмельницького крісло для дитини привезли. Лише після того їхня подорож на море продовжилася.

За кордоном усе зрозуміло. Там, якщо є закон, його треба виконувати. У нашій державі, як кажуть, можливі варіанти.
Тому я провела таке невеличке опитування. Почала зі служби таксі. Подзвонила і запитала, чи можна у них замовляти машину з автокріслом для перевезення дитини шести років? Мені відповіли, що, звичайно, можна. Але робити це треба заздалегідь –  хоча б за годину. І, крім того, виклик коштуватиме на 20 гривень дорожче. Якщо ж їхатиме двоє дітей, то, відповідно, на 40 гривень.
Втім у службі таксі машини з автокріслами замовляють не дуже часто. Більшість мешканців нашого міста все ж вважають, що проїхати у таксі (як і у своєму авто) якийсь десяток кілометрів не так уже й небезпечно. Можна, як кажуть, проскочити. Ось що, між іншим, сказала мені одна тридцятирічна жінка, коли я запитала, чи возить вона свою дитину в автокріслі, зокрема, у місті (передаю дослівно):
– Слухайте, у дитинстві, коли мені було вже років десять і я завжди просилася сідати на переднє сидіння, тато дозволяв. Але щоразу, коли бачив «даішників», кричав, щоб я нагиналася і лізла під бардачок. І тато, чого гріха таїти, частенько був напідпитку. Ось у такому «автокріслі» я їздила. Тому мені тепер важко звикати до іншого. І по місту свою дитину (їй 5 років) ми з чоловіком часто-густо веземо без автокрісла. Просто я з нею сідаю на заднє сидіння, та й усе. Раніше так само, до речі, і в далекі подорожі їздили. А минулого літа вирішили подивитися Європу. Але без спеціальних засобів для перевезення дитини нас туди ніхто не пустив. От відтоді й маємо автокрісло і дотримуємося закону, який нарешті і в Україні прийняли.
Суть зрозуміла, здається, для всіх: йдеться про безпеку і життя власної дитини, найдорожчого, що є в кожного з нас. То чому ж не придбаємо те спеціальне автокрісло й не перевозимо в ньому свого малолітнього сина чи доньку? Грошей нема? Не вірю, бо на автомобіль десь же знайшлися!
Вражає те, що батьки-водії, як правило, говорять про високі ціни на автокрісла для дітей, які неможливо купити, і про мізерні штрафи за це порушення, які сплатити зовсім не важко. І знову –  про безпеку жодного слова. Якось буде –  наша одвічна приповідка...
Нагадаємо всім, що з 20 листопада 2019 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до КУпАП» щодо порушення правил перевезення дітей.
У Правилах дорожнього руху визначено, що забороняється перевозити дітей, зріст яких менш як 145 см або тих, які не досягли 12-річного віку, у транспортних засобах, що обладнані ременями безпеки, без спеціальних засобів, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу. Не можна перевозити їх на передньому сидінні легкового автомобіля (без використання зазначених спеціальних засобів) і на задньому сидінні мотоцикла та мопеда.
Порушення правил перевезення дітей тягне за собою накладення штрафу на водія в розмірі 510 гривень. А повторне протягом року вчинення порушення передбачає штраф у розмірі 850 гривень.
У прес-службі управління патрульної поліції у Хмельницькій області зазначають, що патрульні зупиняють транспортний засіб відповідно до статті 35 Закону України «Про Національну поліцію». Якщо ж виявлено, що дітей перевозять із порушеннями, водіїв притягають до адміністративної відповідальності. З 20 листопада 2019 року патрульними складено 8 постанов з приводу порушення правил перевезення дітей, з яких — 1 повторно протягом року.
І наголошують, що єдина причина, чому батьки мають використовувати автокрісла, — це пасивна безпека їхньої дитини, її життя та здоров’я. Адже саме спеціальні засоби, що дають змогу пристебнути дитину, зменшують ймовірність травмування та загибелі дитини під час ДТП. Тому треба дотримуватися цього важливого правила, не тому, що водіїв штрафуватимуть, а тому, що батьки люблять свою дитину й бажають їй лише найкращого. 
Чуєте, батьки? Ніякі гроші не зрівняються з безпекою вашої дитини під час поїздки. Тому зосередьтеся і знайдіть необхідну суму, придбайте спеціальний засіб для того, щоб перевозити свою дитину. Вартість якісних сертифікованих автокрісел стартує від 4500 гривень. Купуючи автокрісло, пам’ятайте: кожне з них призначене для певного віку – цієї норми варто дотримуватися. Можна придбати вживане автокрісло, що, до речі, дуже вигідно, –  від 300 до 8000 гривень.
Ціни інших спеціальних засобів для перевезення дитини дещо нижчі. Спеціальні ремені коштують орієнтовно 800 гривень, бустери –  500. Подбайте про безпеку своєї дитини. Якщо ви купили автомобіль, то купіть ще й автокрісло. Вважайте, це буде черговою інвестицією у власну дитину.