Надрукувати
Категорія: Освіта
Перегляди: 648

30 липня під головуванням прем’єр-міністра Дениса Шмигаля відбулася всеукраїнська селекторна нарада з керівниками областей. Серед питань, які обговорювалися, — організація навчального року 2020/2021 в умовах адаптивного карантину, забезпечення закладів освіти підручниками та використання коштів субвенцій із державного бюджету місцевим бюджетам. 

«Навчальний рік по всій території України розпочнеться вчасно з 1 вересня відповідно до особливостей епідеміологічної ситуації в конкретному регіоні або окремій адміністративно-територіальній одиниці», — наголосив Денис Шмигаль. Прем’єр-міністр нагадав, що з 1 серпня починають діяти нові правила адаптивного карантину, за якими всі регіони України поділятимуться на чотири зони: зелену, жовту, помаранчеву та червону. Він уточнив, що в залежності від епідеміологічної ситуації, на окремих територіях, у районах, містах «червоної» зони будуть ухвалюватися окремі рішення.

Головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко зазначив, що в постанові від 22 липня 2020 р. №641 прописані чіткі норми щодо організації роботи закладів освіти. Серед них:

Потрапити до школи чи університету можна буде тільки в масці або респіраторі. Батьків на час карантину до закладів не пускатимуть - окрім випадків, коли ті супроводжують осіб з інвалідністю.

На вході у працівників закладу освіти перевірятимуть температуру, а от для учнів та студентів температурний скринінг не буде обов'язковим.

Носити маску також обов'язково під час пересування територією закладу, але під час занять її можна буде зняти, кажуть в МОЗ. Окрім того, викладачі перед початком занять опитуватимуть учнів і студентів про їхнє самопочуття.

Керівництву закладів радять адаптувати освітній процес під умови карантину - так, аби уникати скупчення людей.

За можливості в МОЗ радять проводити заняття на свіжому повітрі, розвести час початку і закінчення занять для різних класів та груп, а також мінімізувати переміщення людей між різними приміщеннями.

Керівництво закладів освіти також має забезпечити регулярне провітрювання приміщень, дезінфекцію поверхонь, обладнати місця для обробки рук антисептиком тощо.

Їдальні у школах та університетах не закриватимуть, але працюватимуть вони з обмеженнями.

Приміром, формат роботи їдальні в режимі самообслуговування, коли учні та студенти самі набирають собі їжу, заборонений: страви може видавати виключно працівник їдальні.

Персонал їдальні обов'язково має працювати в масках та рукавичках і регулярно їх змінювати.

Окрім того, дистанція між усіма місцями в їдальні має становити не менш як 1,5 метра.

Під час наради Денис Шмигаль підкреслив, що критично необхідно забезпечити заклади освіти книжками, завершити всі реконструкції та ремонти: «Все це має бути зроблено до 1 вересня». Дуже важливий момент, за словами прем’єр-міністра, — це використання коштів субвенцій із державного бюджету місцевим бюджетам. Зокрема, він підкреслив, що в областях дуже низький відсоток використання коштів за програмами «Спроможна школа» та «Нова українська школа». «Прошу ОДА дати відповідні завдання своїм працівникам і поставити на контроль ефективне використання коштів. Тому що ресурси надані, але вони не використовуються. Процент використання критично низький», — зазначив очільник Уряду. За підсумками засідання прем’єр-міністр доручив головам обласних державних адміністрацій забезпечити організований початок 2020/2021 навчального року з урахуванням особливостей епідеміологічної ситуацій в закладах освіти та створення безпечних умов для організації освітнього процесу.