Досить знаковим став 1991 рік для професора Подільського державного аграрно-технічного університету Анатолія Рудя. Саме у серпні 29 років тому, на день народження незалежної України, він відзначив і свій 45-річний ювілей, того року його було обрано завідувачем кафедри сільськогосподарських машин та механізованих технологій вишу, без перебільшення буде сказано, що саме з того часу розпочалася його плідна і активна науково-педагогічна діяльність.

Ним підготовлено і видано два підручники для студентів агротехнічних вишів, 4 монографії, він — автор та співавтор понад 500 наукових праць, має 50 авторських свідоцтв і патентів на винаходи, які запроваджені у виробництво. Уроки незалежності України Анатолій Володимирович став доктором філософії в галузі технічних наук, заслуженим працівником освіти України, Міжнародною академією наук екології і безпеки життєдіяльності йому присвоєно звання професора, академіка, він також відзначений багатьма державними та галузевими нагородами, його внесено до книги «Науковці України — еліта держави», а також він увійшов до літопису «Успішні професіонали України».
…Днями, напередодні Дня Незалежності, Кам’янець-Подільська міськрайонна організація Національної спілки журналістів України керівника прес-служби ПДАТУ Анатолія Рудя прийняла у свої ряди.
На полі — ще ранкова тиша, приємна і ніжна благодать, яка так зворушливо заспокоює душу і серце, додає сил і енергії. Ту тишу злегка порушував приглушений гуркіт трактора, за кермом якого був Анатолій Рудь, завідувач кафедри сільськогосподарських машин та механізованих технологій інженерно-технічного навчально-наукового інституту Подільського державного аграрно-технічного університету, доктор філософії в галузі технічних наук, професор, академік МАНЕВ. На якусь мить Анатолій Володимирович зупинив машину, ще раз окинув оком неосяжну даль навчального університетського поля, на якому днями було зібрано дорідний врожай пшениці, і обережно, включивши швидкість, продовжив оранку.
 Студенти, які були поруч, милувалися майстерністю роботи свого вчителя, як за лемешами плуга рівно лягав скиба за скибою чорнозем. Невдовзі кожному з них доведеться міняти за кермом наставника, на практиці показати свої теоретичні знання, все, чому навчив і вчить професор.
 Усі трактори — сучасні і, можливо, не зовсім, але акуратно розміщені і доглянуті у павільйоні кафедри, очолюваної Анатолієм Рудьом. Поруч — комбайни, плуги, сівалки та інша сільськогосподарська техніка, яку студенти тут вивчають і використовують на полях сільськогосподарських угідь ПДАТУ.
 Незважаючи на свій поважний вік, залишається енергійним і життєрадісним. Його стихія — бути у вирі життя, кредо — кожного дня робити добро для людей, для навчального закладу, для рідної України.
 Професор любить поезію, часто роздумує над проблемами та негараздами нашого сьогодення — минулого та майбутнього нашої країни.
 Анатолій Рудь родом із села, дуже його любить, а людей, особливо, які там проживають і працюють. Його ім’я золотими літерами вписано до Книги почесних і заслужених людей Городоцького району, звідки він родом.
А ще Анатолій Володимирович роздумами про село, його минуле і нинішні проблеми поділився на сторінках своєї майже 600-сторінкової книги «Слобідка Підлісноолексинецька», яку присвятив рідній Слобідці Підлісноолексинецькій Городоцького району.