Надрукувати
Категорія: Освіта
Перегляди: 319

Щоправда, в більшості шкіл урочистих лінійок не було, та головне, що навчальний рік в умовах карантину через COVID-19 розпочався. Звісно, освітній процес буде дещо незвичним для учнів, адже тепер треба суворо дотримуватися певних правил та санітарно-гігієнічних норм, перебуваючи в приміщенні школи та на її подвір’ї. Однак після тривалої ізоляції зустріч із однокласниками та вчителями була такою довгожданою і бажаною, що емоції переповнювали всіх.

Вероніка Смяцька — учениця третього класу Лісовогринівецького ліцею — розповідає, що з нетерпінням чекала початку навчання, адже так скучила за улюбленою математикою. Їй пощастило неабияк, бо росте в родині педагогів — мама Юлія та бабуся Неля Йосипівна максимально займаються з дівчинкою в позаурочний час, аби заповнити прогалини в навчанні.
«Цьогоріч у школі не було урочистостей — класичного свята на подвір’ї школи, через карантин, — розповідає мама дівчинки. — Провівши доньку до школи, вже біля воріт дітей зустрічала вчителька Раїса Степанівна Байдич і (після вимірювання температури тіла) проводила їх до класної кімнати на вступний урок».

Перший урок, був присвячений саме темі поширення коронавірусної інфекції, а також вчителі розповідали правила поводження в школі та наголосили на важливості дотримуватися усіх санітарно-гігієнічних норм. Основні з них: в класних кімнатах учні початкової школи можуть перебувати без масок, періодично необхідно обробляти руки антисептиками (за цим слідкує вчитель-класовод), які є у кожному класі, по школі не можна вільно пересуватися дітям, лише за необхідності та в захисних масках. До прикладу, перед походом у їдальню учні мають одягнути маски й організовано під супроводом учителя йти на обід. Обов’язково педагоги слідкують за тим, аби дітки вчасно мили руки й не скупчувалися біля столиків, а дотримувалися необхідної дистанції.
Однак Вероніку нові правила й певні обмеження в школі не засмутили, вона з гарним настроєм і зовсім трішечки втомлена повернулася додому після чотирьох уроків. Тепер треба швидко звикати до нового режиму дня й старанно навчатися, тож часу на ігри вже поменшає, та дівчинка дисциплінована в навчанні й знає, що спершу треба зробити уроки. Вона знову готова розв’язувати складні завдання з її улюбленої математики.
Цьогорічний День знань – справді кардинально відрізняється від попередніх, та до нових умов мають звикнути усі – і вчителі, і учні, й організувати спільно максимально якісний навчальний процес із збереженням здоров’я дітей. Щоправда, для першокласників їхнє знайомство зі школою пройде дещо незвично в умовах суворого карантину, проте вчителі зроблять усе можливе, щоб навчатися їм було легко.
Загалом на Хмельниччині пороги 623 шкіл переступили чотирнадцять тисяч першокласників, тож нехай навчальний процес буде легким і захопливим для них!