Приємна звістка наприкінці минулого року надійшла на адресу ДНЗ «Подільський центр професійно-технічної освіти» – він потрапив у номінацію «Лідер освіти» національного проєкту «Педагогічний олімп України». Як зазначив директор цього освітнього закладу Михайло Рущак, таке високе визнання професіоналізму очолюваного ним колективу не є випадковим.

Нині ДНЗ «Подільський центр професійно-технічної освіти» — навчальний заклад третього атестаційного рівня, який готує спеціалістів для потреб промислових підприємств, будівництва, автомобільного транспорту, сфери послуг Хмельниччини. Проводиться тут також підготовка й перепідготовка, підвищення кваліфікації громадян з числа незайнятого населення, які бажають оволодіти робітничими професіями відповідно до їхніх покликань, інтересів, здібностей.
За словами Михайла Юрійовича, ситуація на ринку праці регіону характеризується постійним попитом на таких кваліфікованих робітників, як слюсар, електрогазозварник, маляр, муляр, штукатур, електрик, фрезерувальник. Залишається потреба на фахових механізаторів, кухарів, перукарів, швачок, кранівників. І саме Центр готує таких фахівців із 43 професій, 76 відсотків з яких є технологічно складними.

Методист центру Сніжана Боднар розповіла, аби таких якісно готувати, у навчальному закладі до педагогічної роботи залучено висококваліфікованих фахівців, у тому числі і спеціалістів з виробництва, створено належну навчально-матеріальну базу, яка відповідає сучасним вимогам виробництва.
Слід додати, що  саме у Кам’янці-Подільському на базі ДНЗ «Подільський ЦПТО» було проведено два всеукраїнських конкурси фахової майстерності серед учнів профтехсовіти. Кам’янчани налагодили тісну міжнародну співпрацю з Люблінським центром ПТО імені  Кшиштофа Каміла Бачинського, технічним коледжем Яна Кілінського у польському Замості, естонськими колегами.
ДНЗ «Подільський ЦПТО» неодноразово ставав переможцем та призером престижних освітніх конкурсів. Зокрема, всеукраїнської премії «Інновація в освіті», ІІ міжнародної виставки «Інноватика в сучасній освіті»,  протягом шести років бере участь у міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти».
Беззаперечно, за цими успіхами — багаторічна клопітка наполеглива праця та професіоналізм колективу освітнього закладу на чолі з талановитим керівником та досвідченим педагогом Михайлом Рущаком. І головне, як результат, усі випускники центру не залишаються без роботи.  
Отож, здавалося б, тішитися такими досягненнями і звершеннями, продовжувати надалі активно удосконалювати навчально-виховний процес задля якісної підготовки робітничих кадрів для багатьох  галузей економіки країни, в тому числі і для аграрного сектору.
Проте  щодо останнього, як розповідає Михайло Рущак,  то вже впродовж кількох років учні — майбутні механізатори, позбавлені можливості у повному обсязі проходити навчально-виробничу та дослідну  практику на власній земельній ділянці у приміському селі Зіньківці.
А ось тепер трохи історії. Чотири десятиліття тому згідно з наказом Державного комітету України з питань професійно-технічної освіти  з метою підготовки механізаторських кадрів  для сільського господарства області у селі Зіньківці Кам’янець-Подільського району на виробничій базі радгоспу-технікуму було відкрито сільськогосподарське професійно-технічне училище.  Згідно з державним актом,  йому  виділили 107  гектарів землі, на якій майбутні фахівці сільського господарства вчилися орати, сіяти, обробляти, збирати зернові та зернобобові культури, проводили відповідні дослідження.
Але, як мовиться, все тече, все змінюється. За чотири десятиліття неодноразово мінялися назви училища, його нумерація, але профіль залишався незмінним.  Відтак його приєднали до державного професійно-технічного навчального закладу «Кам’янець-Подільський професійний будівельний ліцей», нині  ДНЗ «Подільський центр професійної освіти» з  передачею у червні 2008 року  з балансу на баланс відповідного майна, у тому числі і 58,5 га землі.
Проте, як виявилося, не все так склалося, як гадалося.  Колишнє керівництво районної державної адміністрації ще у 2003 році видає розпорядження про припинення права постійного користування земельною ділянкою  ПТУ-44, розташованого у селі Зіньківці загальною площею 65,50 га та передає її до складу земель запасу Зіньковецької сільської ради. Власне, з того часу і розпочинається багаторічна епопея боротьби за справедливе повернення землі навчальному закладу. У 2015 році його керівник звертається з клопотанням  до Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області щодо надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою стосовно відведення земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, орієнтовною площею 58,5 га, з метою подальшої передачі в постійне користування центру для дослідних і навчальних цілей, що розташована за межами населених пунктів Зіньковецької сільської ради.
Як не прикро, але з невідомих причин омріяний проект не виготовлений і досі. Натомість землю, передану на баланс центру, продовжують «дерибанити». Скажімо, по 2 гектари  отримали 14 жителів Хмельниччини, у тому числі Полонського району, яку наразі орендує ТзОВ «Нове життя» з юридичною адресою на… Буковині (!?). Ще у жовтні 2017 року керівництво ДНЗ «Подільський центр професійно-технічної освіти» зверталося з листом до місцевої та обласної прокуратури, обласної державної адміністрації з листом щодо незаконних дій Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, яке дало «зелене» світло на виділення землі, котра перебуває у  Зіньківцях  на балансі ДНЗ «Подільський  центр професійно-технічної освіти»   невідомим особам. За цим фактом було навіть порушено кримінальну справу. А толку? Як кажуть, віз і нині там.
Мало того, у травні 2017 року, під покровом ночі, невідомі особи переорали та понівечили всі посіви озимих та ярих культур на навчальному полі центру. Знову ж таки і за цим  фактом було відкрито кримінальне провадження. Та злочинців шукають понині.
 — Днями призначено нового начальника управління поліції Кам’янець-Подільського району полковника Василя Шкіндюка, тож розраховую, що під його керівництвом  наша справа буде  зрушена з місця, зловмисників розшукають, і вони понесуть відповідне покарання, — зі сподіванням про поліпшення дієвості правоохоронців Кам’янеччини мовив  Михайло Рущак.
Михайло Юрійович також сподівається, що врешті-решт незаконне і скасоване Апеляційним господарським судом розпорядження Кам’янець-Подільської районної державної адміністрації  № 251 від 31 березня 2003 року  «Про припинення права  постійного користування землею ПТУ-44», яка розташована  за межами населеного пункту села Зіньківці, буде визнано і земельна ділянка повернута освітньому закладу. Дуже надіється, що справедливість візьме гору…